Морска болест (кинетоза)01/07/2017

Mорската болест е неприятно състояние, настъпващо, когато хората са подложени на движение или на възприятие на движение (1). В резултат настъпват симптоми на гадене, замаяност и неразположение.

Смята се, че тя е физиологична. Почти всички хора получават гореспоменатите симптоми, ако бъдат изложени на достатъчно силно изразени двигателни стимули.

Мозъкът оценява движението на базата на комбинирана информация, която постъпва от вестибуларните, визуалните и проприоцептивните рецептори. Морската болест настъпва най-вероятно, когато стимулите, приложени върху тези рецептори, са в конфликт.

Този конфликт причинява по-тежко изразени симптоми, когато пациентът се движи пасивно в определени честоти. Тя се среща много по-рядко по време на активни движения като например ходене или плуване.

Почти всички хора получават морска болест, ако им бъдат приложени достатъчно силни стимули. При много типични условия, например на круизни кораби, честотата й варира от 3 до 60%, в зависимост от проучването. Много рядко тя води до заболеваемост и смъртност, които обичайно са резултат от други фактори.

Няколко изпитвания демонстрираха, че при жените е налице повишена честота и тежест на симптомите и че бременните жени са много по-податливи към морска болест.

При деца на възраст под 2 години рядко се наблюдават симптоми на кинетоза, а честотата й е най-висока във възрастта между 3 и 12 години; по-възрастните хора са по-малко податливи.

За да се определи синдромът като морска болест, е необходима експозиция към реални или възприети стимули. Симптомите са максимално изразени при движения с честота от 0.2 Hz (един цикъл на всеки 5 секунди). Движения за продължителен период като тези в клатещ се влак или голям кораб е възможно почти да не се усещат, но да причиняват прояви на кинетоза.

Виртуални движения, като например такива на голям видео екран или други визуални движения, също могат да предизвикат морска болест.

Най-типичният симптом е гаденето, въпреки че то често се предшества от няколко по-дискретни прояви – замаяност, отпадналост, уморяемост и раздразнителност.

Те могат да бъдат много слабо изразени и често се приемат погрешно за емоционален отговор към ситуацията. Много често първият симптом, за който съобщават пациентите, е чувство за пълнота и дискомфорт в областта на епигастриума.

Гаденето и повръщането при морската болест могат да бъдат доста тежко изразени. Замаяността може понякога да затрудни ходенето. Може да настъпи синдромът на Sopite, който включва комбинация от симптоми – апатия, депресия, нежелание за работа и понижено участие в групови активности.

Тези и други неврофизиологични симптоми като отпадналост, летаргия и тревожност могат да се задържат известно време след прекратяване на двигателните стимули.

Чувството за движение често персистира и след спиране на самото движение. Този синдром, който се нарича mal de debarque, се смята за тревожен, ако персистира по-дълго от три дни.

Хората, които по-рано са имали морска болест, е по-вероятно отново да получат оплаквания. Заедно с бременните жени, пациентите с анамнеза за вестибуларни синдроми или заболявания и с мигрена по-често страдат от кинетоза.

Освен повръщането, има малко установими физикални симптоми на морската болест. Moже първоначално да има прозяване и оригване. След това настъпват периорална и лицева бледост, които се комбинират с повишена саливация, диафореза и зачервяване.

В среда, в която има двигателен стимул, диагнозата се поставя лесно. При нетипичните случаи е необходимо да се изключат централни причини за вертиго. Възможо е хората да прекарат церебрални съдови инциденти или травма на главата по време на пътуване, поради което тези диагнози също трябва да влязат в съображение.

Гаденето, асоциирано с бременност, може погрешно да се припише на морска болест. Атипични форми на мигрена могат да се изявят със симптоми, наподобяващи кинетоза.

Други причини за дискомфорт трябва да бъдат оценени и лекувани емпирично. Също така, трябва да се обърне внимание на съпътстващи фактори, които могат да влошат още повече състоянието на пациента – дехидратация, недоспиване, гладуване, хипогликемия, хипотермия, интоксикация, махмурлук, тревожност, депресия.

При оценката на морската болест рядко са необходими лабораторни или образни изследвания, освен в редки случаи, когато е необходимо изключването на друго състояние. Вероятно най-полезното допълнително лабораторно изследване е тест за бременност.

При лечението на обусловените от кинетозата симптоми влизат в съображение различни хранителни добавки, като например Антиметил. Той съдържа стандартизиран екстракт от джинджифил (Zingiber officinale), който помага при гадене и повръщане от различен произход и при стомашен дискомфорт.

Антиметил се използва се при следните състояния:

– Преяждане, гастроинтестинални оплаквания след прием на различни лекарствени средства, гадене и повръщане при бременност, след операции и химиотерапии

– Морска болест – при пътуване по суша, море и въздух

Корените на джинджифила са били използвани още преди 3 900 години в аюрведичната медицина и като подправка в азиатската кухня. Те съдържат 14 основни биоактивни компонента, като основните му свойства се дължат на феноли, известни с името джинджероли.

Екстрактът от джинджифил оказва следните ефекти:

– Ускорява храносмилането в червата и тяхното по-бързо изпразване

– Възстановява храносмилателния баланс

– Подпомага образуването и отделянето на жлъчен сок

– Потиска центъра на повръщане

– Притежава антиоксидантен ефект

– Подпомага за намаляване на повишените нива на холестерола

– Има общ противовъзпалителен ефект

Antimetil съдържа екстракт от джинджифил (стандартизиран сух екстракт от джинджифил (Zingiber officinale) – 50 mg в таблетка), който е 10 пъти по-концентриран, от джинджифила на прах, съдържащ се в останалите хранителни добавки. Той е подходящ за приложение при деца над 3 години и при възрастни, включително и при бременни жени. (ЗВ)

Използван източник:

1. Brainard A. Motion sickness. Medscape Drugs and Diseases http://emedicine.medscape.com/article/2060606