Aктуализирани препоръки за слънцезащита01/06/2017

Представяме ви в обобщен вид актуализирани австралийски препоръки за фотопротекция и за използване на слънцезащитни продукти. Целта на указанията е да информират за средствата за фотопротекция, за механизма им на действие и за това как да ги използваме безопасно и ефикасно с цел намаляване на риска за малигнен меланом и за състаряване на кожата (1).

Ключовите моменти от препоръките са:

– Целта на фотопротекцията е превенция на експозицията на кожата на ултравиолетови (UV) лъчи

– Ефектът на прекомерното излагане на UV-радиация се натрупва през живота на даден човек и допринася за състаряване на кожата и за увеличаване на вероятността за дерматологичен карцином

– Два типа UV лъчи (UVA и UVB) играят роля при настъпването на тези патологични състояния; те могат да увредят ДНК на кожата, като доведат до преканцерозни и канцерозни промени

– За ефективна фотопротекция на кожата и очите се препоръчва комбинация от мерки – обличане на дрехи; нанасяне на слънцезащитен крем; носене на шапка с широка периферия, на слънчеви очила, които филтрират 100% UV лъчите, и търсене на сянка

– Препоръчва се избягване на престоя на открито в обедните часове, когато нивото на ултравиолетова радиация е най-високо. Именно UV лъчите, а не топлината от слънцето водят до увреждане на ДНК

– Слънцезащитните кремове понижават ефектите на UV-радиацията върху кожата, като намаляват количеството й, което достига до кожните клетки. Различни съставки на фотопротекторите действат, като отразяват светлината от кожата (физическа протекция) или абсорбират UV-лъчите, за да предотвратят пенетрацията им през кожата (химическа протекция). Много продукти съдържат и двата типа компоненти

– SPF (Sun Protection Factor) – слънцезащитен фактор, отразява количеството UVB лъчи, които могат да достигат до кожата след приложение на фотопротектор, в сравнение с неприлагането на такъв продукт. Тъй като SPF отчита протекцията само спрямо UVB лъчите, се препоръчва използването на широкоспектърен фотопротектор – такъв, който предпазва и срещу UVА, и срещу UVB.

– Разликата в UVB протекцията между SPF30 и SPF50 е малка, като предпазването се увеличава от 96.7 на 98%. SPF не бива да се използва като насока за това колко дълго човек може да стои на слънце преди да изгори

– Нито един фотопротектор не може напълно да блокира UV лъчите. Тези продукти трябва да бъдат използвани в комбинация с физическа протекция

– Ефективността на слънцезащитните кремове зависи от правилното им приложение, а повечето хора не използват достатъчно продукт. За ефективна защита е необходимо обилно нанасяне – поне една чаена лъжичка (5 ml) върху всяка част от тялото поне 20 минути преди излизане навън. Важно е да не се пропускат ушите, ръцете, краката и врата. Налага се повторно приложение на всеки два часа и използване на водоустойчив протектор при плуване или тренировки навън.

– Слънцезащитните кремове се изследват задълбочено преди да получат одобрение за маркетиране. Понякога е възможно да настъпят странични ефекти като раздразване на кожата или алергични реакции. Те най-често са резултат от съдържащите се в продукта химически вещества (ароматизатори или консерванти), а не са причинени от активната слънцезащитна съставка. Няма данни в подкрепа на опасенията за безопасността на фотопртекторите, включително съдържащите се в тях „нано-частици“ като цинков оксид и титаниев диоксид.

– За кърмачета на възраст <6 месеца не се препоръчва широката употреба на химически фотопротектори. Слънцезащита се осигурява най-добре чрез сянка, обличане, шапки и физикални фотопротектори, както и избягване на продължителния престой навън в обедните часове.

– Слънцезащитата не излага хората на дефицит на витамин Д. Дори и при пациентите с диагностициран дефицит на витамин Д не е препоръчителна експозицията без фотозащита, когато UV индексът е >/=3

Ефективната слънцезащита включва комбинация от следните мерки:

– Физикална протекция

– носене на дрехи, като например плътни дълги дрехи с ръкави, тениски или костюми за плуване

– нанасяне на слънцезащитен крем

– носене на шапка с широка периферия

– търсене на сянка

– носене на слънчеви очила, за предпочитане плътно прилепващи

– избягване на излагането на слънце в обедните часове, когато нивата на UV радиация са най-високи

Фотопротекцията е много важна за превенция на преждевременното състаряване на кожата поради акумулирането на ултравиолетовата експозиция с времето, а също така и за предотвратяване на възникването на рак на кожата. Рисковите фактори за карцином на кожата включват: светла кожа, повишен брой бенки, имунна супресия, лична или фамилна анамнеза за рак на кожата.

Ултравиолетовите лъчи са три вида според дължината на вълната – UVA, UVB и UVC. UVC са най-опасните, но благодарение на озоновия слой се блокира достигането им до повърхността на земята. UVB имат по-висока енергия, блокират се от стъклата на прозорците и са основната причина за изгаряне на кожата. UVA лъчите имат по-ниска енергия, но проникват по-дълбоко в кожата. Те не се спират от стъклата на прозорците.

И UVA, и UVB лъчите допринасят за:

– Преканцерозни изменения на кожата (пигментни петна, актинична кератоза)

– Канцерозни дерматологични промени (базалноклетъчен и сквамозноклетъчен карцином и меланом)

– Застаряване на кожата – сухота, пигментация, фини линии, бръчки и загуба на еластичност

Важно е да се отбележи, че нивата на UV радиацията не могат да бъдат преценени според температурата на въздуха или количеството на облаците.

Фотопротекторите са продукти (кремове, лосиони, спрейове, гелове, балсами за устни), които се прилагат върху кожата, за да понижат ефектите на UV лъчите. Те помагат за превенцията на развитието на карцином на кожата, както и на увреждането и състаряването й под влияние на слънцето. Те са също така от полза за предотвратяване на симптомите на фотоалергии и фототоксичност.

Фотопротекторите действат по два начина:

– Блокиране или отразяване на UV лъчите от кожата. Това са така наречените физикални протектори като цинков оксид и титаниев диоксид, които имат млечнобял вид, когато се приложат върху кожата.

– Абсорбиране на UV радиацията, предотвратявайки проникването й в кожните клетки. Това са така наречените химически протектори, които обикновено съдържат смес от синтетични вещества – бензофенони, дибензоилметани, цинамати. Те обикновено са невидими след нанасяне върху кожата.

Съставките на слънцезащитните кремове са смесени в различни основи, за да осигурят голямо разнообразие от налични продукти. Тези основи съдържат също така различни химически добавки, които са необходими, за да осигурят стабилност, адекватно смесване, приятно усещане върху кожата, приятен аромат и адекватна антимикробна активност.

Приложение на слънцезащитните кремове

Ефикасността на слънцезащитните кремове се определя от начина на нанасянето им. Повечето хора не използват достатъчно количество продукт, което води до понижаване на ефективността.

Много е важно фотопротекторите да се нанасят върху кожата поне 20 минути преди излизане навън. Това позволява продуктът да се разпредели равномерно и да се абсорбира в повърхностните слоеве на кожата.

Трябва да се приложи поне една чаена лъжичка (5 ml) слънцезащитен крем върху всяка част на тялото (лице и шия, всяка ръка, всеки крак, корема, гърба и да не се пропускат ушите, дланите и стъпалата и вратът). Повторно приложение е необходимо на всеки два часа.

При плуване или тренировки и други дейности навън, които са асоциирани с потене, винаги е показано използването на водоустойчив фотопротектор. Винаги се препоръчва повторно приложение на фотопротектори след излагане на вода, за да се осигури оптимално предпазване.

Странични ефекти на фотопротекторите

Синтетичните вещества, използвани във фотопротекторите, са изследвани интензивно за риска за странични ефекти. Някои проблеми се срещат спорадично, но има ограничен брой съобщения за хронични или дългосрочни ефекти, свързани с редовната употреба на слънцезащитни кремове.

– Иритация: зачервяване, чувство на парене могат да се наблюдават в някои участъци на кожата като лицето, околоочната област или понякога окосмените предмишници при мъжете. Това не е алергична реакция, тъй като е локализирана само в определени участъци. Ако настъпи иритация, се препоръчва използването на друг продукт.

– Алергия: Настъпването на истинска алергична реакция към съдържащите се в слънцезащитните кремове химически вещества е възможно, но е рядко срещано. По-често такава реакция се обуславя от парфюмите и консервантите, отколкото от активните фотопротекторни съставки.

Някои продукти могат да причинят подобни на акне обриви след приложение върху кожата. Отново, това се обуславя не от самия фотопротектор, а от носещите субстанции. За хората, които са предразположени към възникването на обриви, се препоръчват продукти, които са без мазнини (oil-free) или некомедогенни (non-comedogenic).

Слънцезащитни кремове и канцерогенен риск

Няма научни данни, които да сочат, че съдържащите се във фотопротекторите синтетични химикали причиняват карцином. В наскоро публикуван преглед за безопасността на нано-частиците (цинков оксид и титаниев диоксид) в слънцезащитните кремове не бяха установени данни, подкрепящи опасенията за безопасността.

Тъй като ракът на кожата и меланомът са свързани с експозицията на ултравиолетови лъчи, предимствата от слънцезащитата са ясни. (ЗВ)

Използван източник:

1. The Australasian College of Dermatologists position statement Sun protection and sunscreens http://www.dermcoll.edu.au