Екзема – поведение при сърбеж и суха кожа01/04/2017

В основата на лечението на различните видове екзема и на атопичния дерматит стои облекчаване на сухотата на кожата, на сърбежа и на зачервяването. Това може да се постигне с продукт, съдържащ липиди, глицерол и пантенол – Бепантен Сенсидерм*, който е ефикасен, безопасен и с добра поносимост (1).

Екземата е неспецифичен термин, използван за много типове възпаление на кожата (дерматит). Съществуват различни видове екзема, които понякога трудно се разграничават от атопичния дерматит:

– Контактна екзема: локализирана реакция, която включва зачервяване, сърбеж и чувство на парене, след като кожата е била в директен контакт с иританти като киселини, почистващи препарати или други химикали

– Алергична контактна екзема: зачервяване, сърбеж, ексудация на участъците от кожата, които са влезли в допир с вещества, разпознати от имунната система като чужди, като отровен бръшлян, определени химически вещества или антибиотици, съдържащи се в унгвенти, като например neomycin или bacitracin

– Себорейната екземa (себореен дерматит, себорея) е много често срещана форма на леко възпаление на кожата с неизвестна етиология, изявяващо се с жълтеникави, мазни сквами на кожата на скалпа, лицето, ушите и понякога и други части на тялото. Това състояние често се означава като пърхот при възрастните или млечни корички (бебешки кел) при кърмачетата

– Нумуларна екзема: окръглени, монетовидни изолирани плаки от раздразнена кожа – най-често на ръцете и долната част на краката, които могат да бъдат със сквами, крусти и с много силно изразен сърбеж

– Lichen simplex chronicus (локализиран невродермит): дерматит, който е разположен в определена анатомична област и се дължи на продължително триене, разчесване на кожата. Подлежащата причина може да бъде свръхчувствителност или раздразнение, която отключва каскада от повторно разчесване и сърбеж.

Формират се плаки от удебелена кожа в областта на шията, подбедриците, китките или предмишниците, които преминават след прекратяване на иритацията на съответната област.

– Стазен дерматит: Иритация на кожата на долната част на краката, която обикновено се причинява от циркулаторни проблеми и конгестия на вените. Може да е налице по-тъмна пигментация, светлокафяво или ливидно оцветяване на кожата. По-често се среща при хора с разширени вени (варици).

– Дисхидротична екзема: иритация на кожата най-често на дланите на ръцете и по-рядко на стъпалата, характеризираща се с бистри, дълбоко разположени мехури, съпроводени от чувство на парене и сърбеж

– Ксеротична екзема: участъци от много суха кожа, разположени по долните крйаници при възрастните.

Атопичният дерматит (АД) е генетично обусловен и е най-честият тип екзема. Той се характеризира със суха кожа, сърбеж и обриви. Освен кожната симптоматика, болните могат да имат оплаквания от алергичен ринит, астма, хранителни алергии или алергични конюнктивит. Лезиите са разположени по бузите, шията, коленните и лакътните гънки и глезените.

Честотата на заболяването в световен мащаб достига до 18-20 % при децата и до 5% при възрастните. Тя все повече нараства, особено в развитите държави. АД е по-разпространен сред европеидната и монголоидната раса.

В патогенезата на AД се намесват генетични фактори, имунологични и фармакологични разстройства, както и особености на организма. Основна роля играе променената епидермалната кожна бариера, при която липсва или е намален синтезът на специфичен белтък (филагрин) (2).

Атопичният дерматит има три форми според възрастта и локализацията на кожните лезии: при кърмачета и малки деца от една до три години, при деца и при юноши и възрастни хора.

Бебешкият стадий на заболяването започва в кърмаческа възраст през третия до шестия месец и се характеризира с развитие на червени, сухи и десквамирани участъци по кожата на лицето с предилекция бузи и брадичка. При екзацербация се развиват ексудативни лезии по цялата кожа.

Детската фаза на AД започва между 3- и 10-годишна възраст и може да бъде пряко продължение на предишната фаза. При нея са характерни обривите във флексорните повърхности на крайниците с последваща депигментация и поява на първи белези на лихенификация. Децата имат силен сърбеж, ксероза и екскориации по тялото, неспокойни са и могат да развият атопична характеропатия.

Третият стадий се развива след пубертета и при възрастни. Кожата на тези болни е суха, има тенденция за ограничаване на обривите или формиране на единични лихенифицирани плаки.

При някои пациенти е налице протрахиран ход на заболяването, с изостряния и ремисии. Голяма част от децата с атопичен дерматит навлизат в постоянна ремисия с израстването, но въпреки това кожата им остава суха и много чувствителна към различни дразнители.

Множество фактори могат да тригерират или влошат атопичния дерматит – ниска влажност, сезонни алергии, експозиция на сапуни и детергенти и студено време. Факторите на средата могат да активират симптомите на АД във всеки момент от живота на хората, унаследили атопичното заболяване.

В основата на лечението на заболяването са добрите грижи за хидратиране на кожата, избягване на провокиращите фактори, приложението на емолиенти и топикални кортикостероиди.

Бепантен Сенсидерм Крем може да се прилага при сърбеж, зачервяване, алергични реакции, суха кожа и други признаци на екзема при бебета, деца и възрастни. Продуктът не съдържа кортизон, което го прави подходящ за дългосрочна употреба. Може да се използва от бременни и кърмещи жени.

Благодарение на своята формула с пантенол, глицерин и липиди, Бепантен Сенсидерм облекчава сърбежа и зачервяването, спомагайки за естествено възстановяване на кожната бариера, хидратация и регенерация на кожата.

Възстановява бариерната функция на кожата. Ламеларно-ориентираните липиди се присъединяват към засегнатата липидна бариера на роговия слой и я възстановяват.

Хидратира. Глицеринът (физиологичен овлажнител) задържа влагата в кожата. Пантенолът естествено овлажнява кожата

Регенерира кожата. Пантенолът осигурява оптимални условия за естественото възстановяване на кожата.

Като използва ламелна липидна технология, Bepanthen® Сенсидерм Крем заздравява кожната бариера. По този начин, липидните слоеве на кожата, които действат като естествена защита срещу дразнещите вещества, регенерират, успокояват сърбежа и зачервяването, и подпомагат нейното възстановяване.

Пантенолът (наричан още пантотенол) е алкохолният аналог на пантотеновата киселина (витамин B5) и е провитамин на B5. В организма той бързо се оксидира до пантотенова киселина. Пантенол хидратира кожната бариера и по този начин осигурява оптимални условия за естественото възстановяване на кожата.Той понижава сърбежа и възпалението на кожата и подобрява еластичността й.

Bepanthen Sensiderm крем може да се използва за облекчаване на сърбежа и зачервяването при:

– суха кожа

– атопичен дерматит

– различни типове екзема

– алергични кожни реакции

Важни предимства на Bepanthen Сенсидерм са:

– Не съдържа емулгатори, които могат да дестабилизират липидната структура на кожата

– Отлична поносимост – не съдържа консерванти, парфюм, минерални масла, оцветители и силиконови съединения, които могат да имат дразнещ ефект

– Не съдържа кортикостероиди, което го прави подходящ за дългосрочна употреба при всички възрастови групи (бебета, деца и възрастни)

– Може да се прилага при необходимост и за по-продължителни периоди от време

– Може да се използва от бременни и кърмещи жени.

Bepanthen® Сенсидерм Крем успокоява сърбежа, като поддържа кожата по три начина:

– доставя липиди в липидните ламели, благодарение на липидната ламелна технология

– осигурява физиологични овлажнители (глицерин и пантенол) за увеличаване на хидратацията

– осигурява естествени липиди

По този начин, Bepanthen® Сенсидерм Крем подпомага възстановяването на кожната бариера и успокоява сърбежа. (ЗВ)

Използвани източници:

1. Cole G. Atopic Dermatitis http://www.medicinenet.com/atopic_dermatitis

2. Eichenfield L., Tom W., Chamlin S. et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis. Section 1. Diagnosis and assessment of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 2014;70 (2):338-351 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4410183/pdf/nihms598033.pdf