МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/02/2017

Уважаеми колеги,

Хомеопатията е лъженаука, опасна за здравето, според учени от Руската академия на науките (РАН). Комисията на РАН препоръча през януари върху опаковките на тези продукти изрично да е изписано, че те са с недоказана ефективност.

Меморандумът на РАН е основан на експертните заключения на 32-ма специалисти в областта на клиничната медицина, физиката, химията, биологията, имунологията, молекулярната биология и фармакологията.

„Принципите на хомеопатията и теоретичните обяснения за механизмите на предполагаемото им въздействие противоречат на известните химически, физически и биологични закони, а убедителни експериментални потвърждения за нейната ефективност отсъстват. Хомеопатичните методи за диагностика и лечение трябва да се квалифицират като лъженаучни,“ се казва в заключението.

Авторите на документа допълват, че клиничните изпитания, проведени в различни държави и по различно време, не са успели да демонстрират ефективността на хомеопатичните средства и методи на лечение. „Хомеопатията не е безвредна - болните пренебрегват средства за лечение с доказана ефективност и харчат значителни средства за препарати, които не действат,“ пише още в текста.

Руските академици препоръчват да се спре рекламата на хомеопатични средства, в която се твърди, че те имат лечебни свойства, аптеките да не продават на едно място лекарства и хомеопатични продукти, лекарите да информират пациентите за неефективността на хомеопатичните средства (в този брой има още две статии по темата - в рубрика Pharma и в секцията ни Медицината днес в България).

Новата процедура в България за предлагане на лекарства за лечение на хронична инфекция с вируса на хепатит С е странна. На своеобразен отворен търг три компании - MSD, AbbVie и Gilead, вероятно ще предлагат все по-ниски цени, за да бъде предпочетено тяхното лекарство. Според НЗОК, ако на другия ден, различна от избраната компания предложи по-ниска цена, тя ще бъде предпочетена веднага. Същото може да се повтори всеки възможен ден, в който някоя от фирмите предложи по-ниска цена.

Асоциацията на научноизследователските (фармацевтични) компании изпрати писмо до НЗОК и здравния министър, в което настоява процедурата да бъде спряна, защото е незаконна, не е в интерес на пациентите и не дава правна сигурност на никого. Прецедентът може да отвори възможността НЗОК да процедира по неписани никъде правила и с всички останали лекарства.

Преди по-малко от месец стана ясно, че здравната каса вече е избрала комбинирания медикамент на една от трите фирми - MSD, за беизинтерферонова терапия на хроничен хепатит С. Заради протеста на пациентите и лекарите, че са лишени от другите два медикамента, както и заради писмата на фармацевтичните фирми с протест, че не са били третирани при равни условия, НЗОК реши да се поправи и да направи нова процедура.

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега