Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка01/02/2017

През януари, за десети път у нас, бе отбелязана Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка (РМШ). Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, България е към групата от 87 държави, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства.

Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма (http://hpv-vaccine.bg).

Ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване сред жените под 44 години в целия свят. В България всеки ден една жена умира от този карцином. По данни на Българския национален раков регистър, всяка година в България се разболяват около 1100 жени.

Научни публикации доказват, че посредством имунизация и редовни прегледи смъртността и заболяемостта от РМШ могат да бъдат намалени с 94%. Затова, и тази година институции, експерти и пациентски организации се обединяват срещу твърдения, които поставят под съмнение безопасността, ефикасността и имуногенността на ваксините без никакви медицински доказателства. Световната научна общественост е категорична, че профилът на безопасност на имунизациите остава висок, като ползите многократно надхвърлят рисковете.

По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия е с обхват от >90%, а в Англия и Португалия той е >80%.

Човешкият папилома вирус (HPV) е най-честата полово предавана инфекция. В развитите страни приблизително половината от новите случаи на заразяване възникват преди 24-годишна възраст.

През март 2016 в списание Critical Reviews in Oncology/Hematology беше публикувана статия за 10-годишния опит с ваксинопрафилактика срещу рак на маточната шийка. В нея са представени резултатите от ефикасността и безопасността на дву- и четиривалентната HPV ваксини при близо 70 000 жени между 15 и 26-годишна възраст. Ефективността е 90-100%, най-честите оплаквания са свързани със самото приложение на ваксината - болка, оток, зачервяване.

* Инициативата бе под патронажа на Комисията по здравеопазването към 43-тото Народно събрание със съдействието на министерствата на здравеопазването, образованието и науката, финансите, Националната здравноосигурителна каса, Столична община, Български лекарски съюз, Национален център по заразни и паразитни болести, Български национален раков регистър, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите от доболничната помощ, Български червен кръст, Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка, Европейска асоциация за рак на маточната шийка, Българско сдружение по иновативна медицина, Българска педиатрична асоциация, Българска асоциация по онкогинекология, Българско сдружение по ваксинопрофилактика и Асоциация Родители