431 милиарда долара е пазарът на продаваните on-line фалшиви медикаменти01/02/2017

431 милиарда долара е световният пазар на нелегално продаваните on-line фалшиви медикаменти, според данни на Световната здравна организация (1). В тази група попадат лекарствени средства, съдържащи неотговарящи на изискванията субстанции и активни съставки.

Легалната продажбата на лекарства on-line има някои удобства - доставка до дома и по-ниска цена (особено за медикаменти за хронични заболявания).

Анализ на фармацевтичния online пазар показва, че в световен мащаб легални са само 35 000 търговци на медикаменти (2). В САЩ са установени над 11 000 сайта за продажби на предписвани с рецепта медикаменти, като от тях легални са едва 4%!

Трябва да се има предвид, че обикновено от сайтовете за неотговарящи на стандартите лекарства имат различна от декларираната локация. Например, повечето от нелегалните on-line аптеки в Канада са регистрирани в други страни.

Голяма част от нелегални аптеки не изискват рецепти и в най-добрия случай предлагат за попълване анкетен формуляр за заболяването. Това увеличава риска за самодиагностициране, самолечение и прилагане на ненужна терапия. Асортиментът от лекарства, предлагани в тези сайтове, варира от наркотични аналгетици до антибиотици.

През 2014, американската FDA, със съдействието на агенции по сигурността, затвори над 4400 уеб сайта. Във Великобритания, подобни акции доведоха до отстраняването от YouTube на 20 000 видео материала и реклами на фалшиви медикаменти и on-line аптеки. В САЩ, National Association of Boards of Pharmacy (NABP) започна регистър на легални on-line аптеки с домейн pharmacy, който се дава само на акредитирани търговци на лекарства.

Наскоро в България, фалшива страница с логото на Българската национална телевизия (БНТ) рекламираше продажбата на „вълшебни чайове“, които лекуват хората от чревни паразити. След журналистическо разследване се оказа, че сайтът е регистриран на територията на бивша съветска република.

За избягване на закупуването на фалшиви лекарства от интернет, е необходимо да се има предвид следното:

- on-line аптеката не изисква рецепта

- посочените цени на лекарства са значително по-ниски от продаваните в регистрираните аптеки

- on-line аптеката не разполага с фармацевт, който да отговори на евентуални въпроси

- сайтът на аптеката е регистриран в друга държава (обикновено без стриктен контрол върху онлайн дейностите)

- на сайтa на аптеката не е посочен телефон за контакти. (ИТ)

Използвани източници:

1. Growing threat from counterfeit medicines World Health Organization www.who.int/bulletin/volumes/88/4/10-020410/en/

2. LegitScript.com. The Internet pharmacy market in 2016: trends, challenges, and opportunities. Center for Safe Internet Pharmacies www.safemedsonline.org/wp-content/uploads/2016/01/The-Internet-Pharmacy-Market-in-2016.pdf