Сливания и придобивания във фармацевтичната индустрия01/11/2016

– Pfizer придоби Medivation срещу $14 милиарда, с цел увеличаване на онкологичното си портфолио. Medivation е специализирана в комерсиализирането на малки молекули за терапия на онкологични заболявания.

Сделката даде възможност на Pfizer да придобие Xtandi (enzalutamide) – инхибитор на андрогенните рецептори, прилаган за лечение на рак на простатата, който е с годишни продажби за $2.2 милиарда.

Medivation e партньор с Astellas Pharma, която лицензира Xtandi. В момента enzalutamide преминава фаза 3 клинични проучвания за лечение на не-метастазирал и хормон-чувствителен рак на простатата, както и фаза 2 клинични изпитвания като потенциална терапия на напреднал рак на гърдата и хепатоцелуларен карцином.

Medivation притежава обещаващо онкологично портфолио, което включва talazoparib (за лечение на рак на гърдата с BRCA мутация) и pidilizumab (имуно-онкологична терапия за дифузен, голям В-клетъчен лимфом и други онкохематологични заболявания).

Pfizer закупи срещу $645 милиона специализираната в генетична терапия Bamboo Therapeutics. Компанията има напреднала рекомбинантна технология за адено-свързан вирусен вектор (rAAV), както и напълно функциониращи производствени мощности за провеждането на фаза 1/2 клинични проучвания с генетична терапия.

AstraZeneca продаде бизнеса си с антибиотици (малки молекули ) на Pfizer срещу $1.6 милиарда. Портфолиото включва одобрените Merrem (meropenem), Zinforo (ceftaroline fosamil) и Zavicefta (ceftazidime-avibactam), както и намиращите се в клинична разработка ATM-AVI и CLX.

ATM-AVI е бактерицидна, инжекционна комбинация на aztreonam и бета-лактамазния инхибитор avibactam, която преминава фаза 2 клинични проучвания за лечение на животозастрашаващи Gram-негативни бактериални инфекции, предизвикани от мултирезистентни щамове.

CLX е нов, инжекционен, комбиниран, бактерициден, бета-лактам/бета-лактамазен инхибитор, съдържащ ceftaroline fosamil (следващо поколение цефалоспорин с активност срещу мултирезистентни Gram-позитивни и чести ентерични Gram-негативни патогени) и avibactam, който преминава през фаза 3 клинични изпитвания.

– TEVA планира да придобие притежаваното от Allergan американско поделение ANDA срещу $500 милиона. ANDA дистрибутира генерични, иновативни, специализирани и лекарства без рецепта на повече от 300 производители в САЩ, и е с приходи от над $1 милиард за последната година.

Новината идва скоро след като израелският фармацевтичен гигант придоби притежавания от Allergan Actavis Generics срещу $33.43 милиарда. От TEVA предвиждат с новите придобивки да елиминират дублиращи се и неефективни звена, което ще доведе до икономии от $1.4 милиарда към 2019.

– Roche закупи срещу $270 милиона хуманизираното моноклонално антитяло EBI-031 от Eleven Bio. EBI-031 се свързва с интерлевкин-6 (IL-6) и инхибира всички форми на IL-6 сигнални цитокинни системи. Медикаментът е създаден за лечение на очни заболявания, включително на диабетен оток на макулата.

– Allergan придоби Tobira (срещу $1.7 милиарда) и Akarna Therapeutics (срещу $50 милиона), като по този начин си осигури достъп до експериментални терапии за мултифакторни елементи на неалкохолен стеатохепатит (възпаление, метаболитен синдром и фиброза).

В друга сделка, Allergan закупи срещу $639 биотехнологичната Vitae Pharmaceuticals, която е специализирна в дерматологични медикаменти. Водещ медикамент на компанията е VTP-43742 – първи в класа си перорален активен ROR(gamma)t инхибитор за лечение на псориазис и други авто-имунни заболявания. VTP-43742 действа чрез инхибиране на активността на IL-17.

Друг важен продукт е топикалният LXRbeta-селективен агонист за терапия на атопичен дерматит, който в момента преминава фаза 2 клинични проучвания.

В трета сделка, Allergan закупи от AstraZeneca MEDI2070 – експериментален медикамент за лечение на болестта на Crohn, срещу $1.52 милиарда. MEDI2070 е моноклонално антитяло, насочено срещу IL-23, което в момента преминава фаза 2 клинични изпитвания за лечение на улцерозен колит.

– J & J е на път на придобие офталмологичното поделение на Abbott срещу $4.36 милиарда. За 2015, Abbott Medical Optics е с годишни продажби от $1.1 милиарда, които включват продукти в областта на хирургията за катаракта, лазерна рефрактерна хирургия и офталмологични медикаменти.

Поделението е глобален лидер в офталмологичната хирургия и е известно с вътреочните си лещи (ACUVUE), използвани при катаракта. Технологията LASIK позволява корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм, а офталмологичните продукти включват очни капки, разтвори за различно приложение и почистващи системи с кислородна вода за контактни лещи.

– Genentech подписа сделка на стойност $910 милиона с корейската Hamni Pharmaceuticals за ексклузивните глобални права на експерименталния онкологичен медикамент HM95573. HM95573 е пан-RAF инхибитор, който преминава фаза 1 клинични проучвания. (ИТ)