МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ



01/11/2016

Честита 2017 година!

Dolce vita, но без захаросване...

Добавянето на захар (захароза, сукроза; 50% фруктоза + 50% глюкоза) за подслаждане на храните и напитките е една от челните причини за затлъстяване при възрастни и при деца.

Великобритания въвежда 20% данък върху подсладените със захар напитки през 2017 година. Тази мярка съответства на препоръката на СЗО за данъчно облагане на захарните напитки с цел да се овладее пандемията от затлъстяване и диабет тип 2.

Изследователи от Оксфордския университет смятат, че намаляването на консумацията на захар с 15%, в резултат на данъчни утежнения, ще предпази 180 000 души от затлъстяване всяка година и много повече хора от наднормено тегло (1).

Някои ендокринолози, обезитолози и педиатри предлагат още по-безкомпромисно наказание за захарните напитки. Сходно на политиката за ограничаване на тютюнопушенето, те са на мнение, че трябва да се ограничи достъпът до тези напитки, като те бъдат спряни от продажба, особено в автомати или в училищата, както и в хранителни магазини в близост до учебни заведения.

Войната срещу цигарите през последните три десетилетия доведе до намаляване на тютюнопушенето, особено сред мъжете и младите хора.

Иконометричен анализ, проведен в 175 държави (метод, който се смята за най-високо качество на проучване след рандомизираните контролирани проучвания), показва, че на всеки 150 ккал/ден/човек, осигурени от добавена към храните захар (приблизително една кутийка регулярна безалкохолна напитка), честотата на диабет тип 2 се повишава с 1.1% в общата популация (2).

Ограничаването на консумацията на захар (от 25 на 10% от калориите) води в рамките на 10 дни до значима редукция на триглицеридите, LDL холестерола, артериалното налягане и инсулина на гладно, въпреки изокалоричния енергиен внос.

Добавянето на захар към храните и напитките няма нито едно основание от гледна точка на здравето, поради което оптималната консумация трябва да бъде нула. Добавената захар не трябва да се нарича „нутриент“. Тя има негативно влияние върху здравето и води до пристрастяване и повишена честота на зъбен кариес.

СЗО постулира, че захарта трябва да доставя до 3% oт общите дневни калории (около три чаени лъжички). Средностатистическият европеец консумира 4 до 7 пъти по-голямо количество захар, която в повечето случаи е добавена в готовите храни и напитки, включително в готовите сосове и дресинги за салати, както и в хлебните изделия.

Една трета от захарта приемаме с безалкохолни напитки и една шеста - с junk храните като сладолед, шоколадови и захарни сладкиши. Една кутийка кока-кола съдържа девет лъжички добавена захар или три пъти повече от допустимото количество, според СЗО. Добавена захар има в 80% от готовите преработени храни!

Скорошна публикация в JAMA Internal Medicine обвини захарната индустрия, че е платила на трима изследователи от Харвардския университет да стоварят вината през 60-те и 70-те години на миналия век за исхемичната болест на сърцето върху наситените мастни киселини и холестерола, а не върху захарозата като рисков фактор (3).

Години наред бяха промотирани диетите в ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати. Подобна манипулация доведе до всеобщо увеличаване на затлъстяването, метаболитния синдром и неалкохолната стеатозна болест на черния дроб.

Все още има лекари, които официално твърдят в медиите за обществено осведомяване, че не трябвало да се въвеждат данъчни утежнения върху съдържащите захар и калории храни, защото подобна политика нямало да доведе до реално ограничаване на тяхната консумация и щяла да ощети социално бедните слоеве на обществото.

Използвани източници:

1. Briggs A., Mytton O., Kehlbacher A. et al. Overall and income specific effect on prevalence of overweight and obesity of 20% sugar sweetened drink tax in UK: econometric and comparative risk assessment modelling study. BMJ. 2013;347:f6189 www.bmj.com/content/347/bmj.f6189

2. Basu S., Yoffe P., Hills N. et al. The relationship of sugar to population-level di abetes prevalence: an econometric analysis of repeated cross-sectional data. PLoS One 2013;8:e57873 http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0057873

3. Kearns C., Schmidt L., Glantz S. Sugar industry and coronary heart disease research. a historical analysis of internal industry documents. JAMA Intern Med. Epub September 12, 2016.doi:10.1001/jamainternmed.2016.5394

Приятно четене на МD