Микрочип – перфектният контрацептив?01/09/2016

Базираната в Масачузетс (САЩ) компания MicroCHIPS започна предклинични проучвания с контрацептивен микрочип, който ще се имплантира подкожно. При успешно преминаване на изследванията за безопасност и ефективност, се очаква чипът да се регистрира от регулаторните органи през 2018 (1).

Към момента, контрацептивите с най-продължително действие функционират до пет години, след което се налага подмяната им.

Идеята на изследователите е изработването на подкожен имплант (микрочип), който ще може да се контролира с безжична връзка и ще бъден проектиран да функционира до 16 години (около половината продължителност на репродуктивния период). За разлика от съществуващите контрацептивни импланти, микрочипът ще може да се включва и изключва без да е необходимо посещение в здравно заведение.

Контрацептивният чип е с размери 20 х 20 х 7 mm и може да се импантира подкожно в областта на бедрото, рамото или корема. Той е проектиран да отделя levonorgestrel 30 mcg дневно от специален херметичен контейнер, разположен в чипа. Преминаването на електрически ток през специална мембрана в контейнера позволява отделянето на дневната доза хормон.

Ако жената възнамерява да забременее, тя просто изключва микрочипа с безжичното дистанционно; по същия начин чипът се активира. Предвидена е възможност при необходимост лекарите да могат да променят дневната дозировка на контрацептива.

Идеята за подобен контрацептивен чип принадлежи на Бил Гейтс, а разработката е на учени от Масачузетския технологичен институт (MIT). Екип от същия университет в края на миналия век създаде микрочиповата технология за контролирано освобождаване на медикаменти.

Преди подаването на документи за одобрение от FDA, от MicroCHIPS имат да решават още редица проблеми, свързани основно с криптирането на безжичната връзка с микрочипа, за да бъде избегнато злонамерено вмешателство в работата на устройството. За допълнителна сигурност, безжичното дистанционно може да превключи чипа само, ако е поставено в непосредствена близост до кожата, т.е. не може да се активира от голямо разстояние. (ИТ)

Използван източник:

1. Contraceptive microchip: could it revolutionize global birth control? www.medicalnewstoday.com/articles/279323.php