МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/09/2016

Уважаеми колеги,

Цитирам няколко факта, които показват кризата на здравеопазването у нас. В момента то се крепи единствено на занижени критерии към услугата, на доплащанията и на финансовите инжекции на държавата (от парите на намаляващия брой здравно осигурени)…

Над 190 милиона лева са задълженията на НЗОК към чуждестранни фондове и здравни каси, осигурили здравни услуги на български граждани в Европейския съюз. Германия, към която са най-големите задължения, се е съгласила да ги разсрочи…

Недостигът на медицински сестри продължава да бъде един от основните проблеми за болниците у нас – не достигат близо 11 000 медсестри. Последната здравна статистика на НСИ сочи, че към края на 2015 г. у нас има 31 397 медицински сестри. За 2014 и 2015 г. намалението е с 1058.

Не достигат 437 общопрактикуващи лекари, 405 педиатри, 400 кардиолози, 57 гастроентеролози, 173 ендокринолози в доболничната помощ, според националната здравна карта.

Дълговете на болниците в страната надхвърлят 500 милиона лева (407 милиона на държавните и 95.4 милиона на общинските) към средата на годината, според МЗ. Над 30% от дълговете на държавните болници са за лекарства, а 20% – за консумативи и медицински изделия.

Ако системата не се реформира, ако десетки болници не бъдат лишени от финансиране от НЗОК, и ако не се въведе независим контрол върху работата на болниците (от няколко конкуриращи се здравни каси), бюджетът, ще трябва да запълни изкопана от болниците финансова дупка от 1 милиард лева в края на годината.

Вирусът Зика може да бъде открит седмици и месеци след заразяването в: кръвта – след 58 дни; серума на бременни – 70 дни; урината – 91 дни; семенната течност – 188 дни (доказано е сексуално предаване на вируса 41 дни след заразяването); слюнката – 91 дни; женски генитални секрети – 11 дни; цереброспиналната течност, кърмата… (повече по темата на http://www.spisaniemd.bg).

Разследване на агенция Reuters доказа, че свързаните с резистентни на антибиотици инфекции десетки хиляди смъртни случаи не се отчитат. У нас предпочитаме и да не говорим за това… Безразборното изписване на антибиотици и неконтролираното им приложение при селскостопанските животни са водещи причини за развитието на резистентност срещу тях.

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега