Сливания и придобивания във фармацевтичната индустрия01/07/2016

- Shire ще придобие за $32 милиарда Baxalta, с което ще се превърне във водеща компания в областта на редките заболявания. Според анализатори, към 2020 годишните продажби на Shire ще достигнат $20 милиарда. След приключване на сделката, комбинираното портфолио на компанията ще включва над 60 програми в процес на разработка, от които над 50 в областта на редките заболявания.

- Pfizer придоби Anacor Pharmaceuticals срещу $4.2 милиарда. Водещ продукт на Anacor е нестероидният PDE4 инхибитор crisaborole - потенциално нова терапия за лечение на леки и умерени форми на атопичен дерматит.

Годишните продажби на медикамента могат да достигнат $2 милиарда. Anacor държи правата и на Kerydin - топикален медикамент за лечение на онихомикоза. Сключването на сделката идва скоро след като Pfizer придоби метаболитното портфолио на Wave Life Sciences за $900 милиона.

- Merck купи биотехнологичната Afferent Pharmaceuticals за $1.25 милиарда. Водещ продукт на Afferent е AF-219 - селективен, не-наркотичен, перорален P2X3 антагонист, който преминава фаза 2b клинични проучвания за лечение на рефрактерна хронична кашлица, както и фаза 2 клинични изпитвания за терапия на идиопатична пулмонална фиброза с кашлица. P2X3 рецепторите играят ключова роля в сенсибилизирането на някои неврони, които се активират при определени патологични състояния.

- Novartis обяви планове да раздели фармацевтичния си бизнес на две поделения: Novartis Pharmaceuticals и Novartis Oncology, които ще формират Innovative Medicine Division. Към тях ще се присъединят генеричното поделение Sandoz и специализираната в офталмологични лекарствени средства Alcon.

Миналата година Novartis продаде ветеринарните си продукти на Eli Lilly и поделението си за ваксини на GSK, като в същото време закупи онкологичното портфолио на GSK. Основна цел на преструктурирането е отделянето на онкологичните продукти в самостоятелна структура.

- AstraZeneca продаде портфолиото си от анестетици на американската Aspen Global Inc срещу $770 милиона. В областта на анестезията, AstraZeneca държи правата на седем водещи продукти - Diprivan (за обща анестезия), EMLA (за топикална анестезия), локалните анестетици Xylocaine/Xylocard/Xyloproct, Marcaine, Naropin, Carbocaine и Citanest.

- Bristol-Myers Squibb (BMS) придоби за $520 милиона шведската биофармацевтична компания Cormorant Pharmaceuticals, с основен продукт HuMax-IL8 - имуно-онкологична терапия, насочена срещу интерлевкин-8 (IL-8), който е важен фактор за туморния растеж. HuMax-IL8 е моноклонално антитяло, което в момента преминава през фаза 1 и фаза 2 клинични изпитвания за терапия на различни злокачествени заболявания.

BMS сключи и втора сделка в областта на онкологията с английската PsiOxus Therapeutics за разработването на нова комбинирана терапия срещу няколко неопластични заболявания.

Водещ продукт на PsiOxus е enadenotucirev - онколитична аденовирусна системна терапия, който ще се изследва във фаза 1 клинични проучвания с nivolumab (Opdivo) на BMS.

Предполага се, че enadenotucirev ще повишава имунния отговор, а nivolumab ще намалява имунната супресия, с което да се постигне по-значителен отговор от противотуморната терапия. (ИТ)