МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/07/2016

Уважаеми колеги,

Данните за изпълнението на бюджета на НЗОК до края на 2015 илюстрират проблемите на сектора и показват, че са необходими реформи за стабилизирането му и за намаляване на тежестта му върху публичните финанси, според анализ на Института за пазарна икономика.

При всички отчети на НЗОК за периода 2010-2015 прави впечатление, че постигнатият бюджетен резултат е по-добър от планирания, дори в години с дефицити. Независимо от по-доброто изпълнение на бюджетните цели, НЗОК приключва почти всяка година с увеличение в неразплатените си задължения – от 111 милиона лева през 2010 до 344 милиона лева през 2015. От общата картина на недостигащи средства в системата се вижда, че финансовото състояние на НЗОК, а оттам и на цялата здравноосигурителна система, се влошава сериозно.

Това показва, че всички обещания за реформи в системата за периода 2010-2015, който обхваща три редовни и два служебни кабинета, честите смени на министри на здравеопазването и постоянните козметични промени, не са дали резултат. Даже качеството на здравеопазването през 2015 също се влошава, според Европейския индекс за здравните услуги.

„Имаме тежка дезинтеграция на нашето здравеопазване в болничната и извънболнична помощ,” коментира д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и визира липсата на екипност в работата на медиците и превръщането на отделенията в самостоятелни стопански единици.

Според него е крайно време НЗОК да направи дългосрочни разчети за това какъв трябва да е размерът на здравната вноска, каква трябва да е цената на всяка една от извършваните дейности и допълва: „Имаме тежка регионална диспропорция на предлагането на здравни услуги”.

Според проф. д-р Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина“, у нас е сгрешена системата на финансиране на здравеопазването и плащането по пътеки. Той твърди, че докато лекарското съсловие не вземе в ръцете си контрола на качеството и контрола на показанията на входа – дали наистина е имало показания за определена процедура, нищо няма да се промени.

И двамата най-вероятни кандидати за президент на САЩ, Клинтън и Тръмп планират мерки, които ще доведат до намаляване на цените на лекарствата в най-големия и най-скъп фармацевтичен пазар в света.

Клинтън предлага внос на лекарства от страни, където техните цени са два пъти по-ниски от тези в САЩ. Тя настоява и за месечен таван на личните разходи за медикаменти. Тръмп също иска внос на по-евтини медикаменти.

Според СЕО (Chief Executive Officer) на Novartis Joe Jimenez, тази политика на САЩ ще засегне силно цените и в Европа. Новите ценови модели включват плащане за резултат от терапията (pay-for-performance). Jimenez смята, че свързването на цените на лекарствата с реалните резултати от използването им ще позволи на фармацевтичните фирми да печелят от наистина иновативни и ефективни медикаменти, ще намали стимулите да се създават лекарства с малки ползи и ще намали разходите за здравеопазване.

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега