Страни и територии, засегнати от инфекции със Zika01/04/2016

Случаи на инфекция със вируса Zika до момента са регистрирани в най-малко 52 държави или територии, повечето от които са в Америка. Най-засегната страна до момента е Бразилия.

Африка (1): Капо Верде

Америка и Карибския басейн (33): Aруба, Барбадос, Боливия, Бонер, Бразилия, Колумбия, Коста Рика, Куба, Кюрасау, Доминика, Доминиканска република, Еквадор, Ел Салвадор, Френска Гвиана, Гваделупа, Гватемала, Гвиана, Хаити, Хондурас, Ямайка, Мартиника, Mексико, Никарагуа, Панама, Парагвай, Пуорто Рико, Сейнт Мартин, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Мартен, Суринам, Тринидат и Тобаго, Американски Вирджински острови и Венецуела

Океания/Тихоокеански острови (7): Американска Самоа, Фиджи, Косре, Федерални щати Микронезия, Нова Каледония, Самоа и Тонга

Появиха се първите съобщения, че инфекцията с този невротропен вирус може да води до енцефалит, менингит и миелит. Все още не са ясни дългосрочните последици от засягането на нервната система. До момента вирусът се смяташе за относително безобиден при възрастни хора над 18 години (причинява сравнително леки симптоми като фебрилитет, обриви, мускулни и ставни болки, конюктивит и отпадналост, които отзвучават за около 4-7 дни), с изключение на бременните жени.

Описаните първи случаи на сериозни невроинфекции, обаче, доведоха до предположението, че може би са причинени от мутирали форми на Зика, които могат да причинят епидемия.

Пренасянето на Zika при хората става чрез ухапване от инфектирани комари от рода Aedes, основно Aedes aegypti (т. нар.„тигров“ комар), който обитава тропическите региони. Същият комар пренася и инфекциите денга, жълта треска и чикунгуня.

Той се среща и в България в области като: Бургас, Благоевград, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора (www.redcross.bg/zika.html).

„Тигровият“ комар е хралупен, канализационен тип комар, който се разпространява в малко вода - 1-2 см. От направения мониторинг в Бургас, най-големи популации са открити в отводнителни шахти и запушени улуци с по един и два сантиметра вода. Той се развива много добре и в стари автомобилни гуми, както и в изхвърлени и пълни с малко вода пластмасови кофички и други овлажнени битови отпадъци в близост до човешките жилища. Аедес е активен и през деня (http://aytos.bg/epizootichnata-komisiya-ukazaniya-za-predpazni-1308.html).

Само заразени женски „тигрови“ комари са предполагаеми вектори на инфекцията със Зика. С други думи, ако такъв комар ухапе заразен човек (болен или вирусоносител), който се е завърнал в България от посочените по-горе ендемични райони в рамките на три седмици и живее или работи в някои от проблемните области в нашата страна (с наличие на биотопи на комарите Аедес), инфекцията може да бъде пренесена и на други хора. Инкубационният период е средно 10 дни.

Човек, инфектиран с вируса Зика, е източник на зараза и може да я предаде чрез други комари, които го ухапят. По този начин вирусът е пренесен и в други европейски държави.

В Германия са регистрирани десет случая на вируса от 2013 г. насам. В Италия има четири, Великобритания три, а в Ис пания - седем случая. Швеция и Дания по 1 случай. Възможно е броят на заразените европейци със Зика да е много по-голям, без самите те да знаят за това. Според Американския център за контрол и профилактика на заболяванията само при един от пет, заразени с вируса, се развива заболяване.

Описано е и сексуално предаване на вируса Zika от човек на човек при два случая, както и изолиране на вируса от сперма при един допълнителен случай. Бе съобщен и един случай на заразяване в Бразилия по кръвен път при преливане на кръв от заразен кръводарител.