Енергийните напитки с кофеин са свързани с хиперинсулинемия01/02/2016

Младите хора, които консумират енергийни напитки, съдържащи кофеин, могат да получат остро повишение на плазмените инсулинови нива. Това състояние от своя страна повишава тяхната податливост към бъдещо развитие на диабет тип 2 (ДТ2), показаха резултатите от канадско проучване, представено на Световния диабетен конгрес във Ванкувър, Канада.

Енергийните напитки са много популярни сред юношите. Според канадските изследователи, голямото количество кофеин, което се съдържа в тях, намалява възможностите на организма да се справя с повишен глюкозен товар, което може да доведе до инсулинова резистентност - организмът трябва да синтезира по-големи количества инсулин от обичайните, за да се контролира хипергликемията.

Подобно състояние на компенсаторна хиперинсулинемия се наблюдава при хората с инсулинова резистентност поради наднормено тегло и затлъстяване. Смята се, че това състояние води до по-бързо изчерпване на бета-клетките на панкреаса (прогресираща дисфункция) и до развитието на нарушен глюкозен толеранс и ДТ2.

В проучването са включени 10 младежи и 10 девойки на възраст 13-19 години. След 24-часов период без хранене, прием на кофеин и физическа активност те са рандомизирани да приемат енергийна напитка с или без съдържание на кофеин. И двата вида енергийни напитки не съдържат глюкоза, за да може да се оцени ефектът на кофеина. В рамките на два часа периодично се взимат кръвни проби, а 40 минути след приема се провежда стандартен орален глюкозотолерантен тест.

Резултатите показват повишение с 25% на плазмената глюкоза за двучасовия период на наблюдение при участниците, на които е дадена енергийна напитка с кофеин, в сравнение с безкофеиновата група. Увеличението на плазмената глюкоза след прием на енергийна напитка с кофеин е довело до повишение на нивата на инсулин с 26%.

Тъй като полуживотът на кофеина е 4-6 часа, според изследователите, консумацията на кофеин-съдържащи енергийни напитки в юношеска възраст може да повлияе на регулацията на кръвната глюкоза за часове след приема и дори още по-дълго при редовна консумация на такива напитки.

Въпреки предупрежденията върху етикетите на енергийните напитки, че те не са подходящи за деца, техният маркетинг ги прави атрактивни за децата, юношите и младите хора. В Канада 50% от учениците са приемали кофеин-съдържащи енергийни напитки, а 30% ги използват редовно.

Резултатите от цитираното проучване трябва да се разглеждат внимателно, тъй като те все още не са публикувани в рецензирано списание. Изследователите планират допълнително изследване, в което ще се прилагат енергийни напитки, съдържащи както кофеин, така и глюкоза, като участниците ще се проследят за три дни.

Според експерти по хранене и диетика от Великобритания, проучването е пилотно и не доказва връзката между приема на кофеин-съдържащи енергийни напитки и ДТ2. (ЯС)

Използван източник:

1. Caffeinated energy drinks linked to diabetes. Medscape. December 2015 www.medscape.com/viewarticle/855533