МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/11/2015

Весела Коледа и честита Нова година!

Уважаеми колеги,

Изпращаме поредна година, която започна с надежда за здравна реформа и завърши с блокирането й от БСП, ДПС (и мутациите им Атака и АБВ), както и от хранениците на корупцията и посредствеността.

Загубихме всички - лекарите, пациентите, обществото. Спечелиха малцина - окопалите се в болниците продукти на социализма, далавераджиите в медицинския бизнес, консуматорите на лесни държавни пари... Всички носим вина за пропуснатия шанс, тъй като не гласуваме, не се борим за правата си, не защитаваме демократичните ценности, пасивни сме не само по отношение на това какво се случва в държавата, но и дори какво става непосредствено около нас.

Нашето лекарско съсловие от поне 25 000 души, в което мнозинството вече не е свързано с тоталитарното и доносническото минало, продължава да е най-ригидната професионална група в България. Не осъзнаваме огромната си сила, влияние, възможности. Не използваме потенциала си да променим, първо здравеопазването, а после и цялата държава, към по-добро.

Какво предлага този брой на MD: астма с късно начало или хронична обструктивна белодробна болест - диференциална диагноза и избор на подходяща терапия; синдромът "празнично сърце", препоръки за лечение на акромегалия, терапия на карцином на щитовидната жлеза, препоръки за лечение на остър риносинуит при възрастните, терапевтични стратегии при множествена склероза, нови технологии за ендопротезиране на тазобедрена и колянна става, които се използват в болница Confraternitat Private Hospital Josefstadt във Виена...

В секцията МДБГ (Медицината днес в България) може да четете за значението на дистационния телемониторинг при пациенти с тежки хронични заболявания и неравностойно социално положение, данни за акромегалията в България, както и има ли начин да овладеем стреса. Ако искате да публикувате в тази секция, то изискванията към авторите можете да намерите он-онлайн на: www.spisaniemd.bg.

За да четете редовно списанието, моля, абонирайте се. Не е толкова трудно, ако ни се обадите на телефон 02/822 04 18 или ни пишете на office@protos.bg. Можете да отидете и в най-близкия пощенски клон, където каталожният номер на МД е 1475.

Ако сте пропуснали брой през 2015, потърсете ни и ние ще ви го изпратим. А онлайн на www.spisaniemd.bg можете да прочетете всички досега издадени 90 броя на МD - както в текстови формат, така и като PDF файлове, с всички илюстрации, таблици, графики и реклами.

Първият брой на МД за 2016 година ще излезе в средата на февруари.

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега