Сливания и придобивания във фармацевтичната индустрия01/09/2015

– Celgene предложи $7.2 милиарда за базираната в Сан Диего биотехнологична компания Receptors с цел да увеличи портфолиото си от противовъзпалителни и имунологични медикаменти. Водещ продукт на Receptors е ozanimod – първи перорален селективен модулатор на рецепторите на сфингозин 1-фосфат (S1P). Резултатите от клинични изпитвания показват, че медикаментът има потенциал за приложение като перорална терапия на улцерозен колит и множествена склероза.

– Allergan придоби американската Kythera Biopharmaceuticals срещу $2.1 милиарда, с което затвърди позициите си на пазара на лицевата естетична хирургия. Водещ продукт на Kythera е Kybella (deoxycholic acid), който е първата и единствена одобрена не-хирургична терапия за лечение на двойна гуша, одобрена през април от FDA. Друг обещаващ продукт е KYTH-105 (setipiprant) – за терапия на мъжки тип оплешивяване.

Allergan закупи и Naurex за $560 милиона. Водещи продукти на Naurex са експерименталните антидепресанти (NMDA модулатори) за интравенозно приложение rapastinel (GLYX-13) и NRX-1074. Резултатите от фаза 2 клинични изпитвания показаха, че те имат по-бързо начало на действие и по-благоприятен профил на безопасност, в сравнение с традиционните антидепресанти.

– GSK продаде менингитните си ваксини Nimenrix и Mencevax на Pfizer срещу 82 милиона британски паунда, за да избегне антитръстовото законодателство в Европа. Сделката се наложи, тъй като наскоро GSK закупи две конкурентни менингитни ваксини (Menveo и Bexsero на Novartis), с което се превръщаше в монополист в тази група. Nimenrix и Mencevax са сравнително отдавна на фармацевтичния пазар и за миналата година имат комбинирани продажби за 34 милиона британски паунда. Pfizer има собствена менингококова ваксина – Trumenba (срещу серогрупа В менингококово заболяване), а миналата година закупи и NeisVac-C от Baxter.

– Novartis придоби Spinifex Pharmaceuticals, която с специализирана в лекарствени продукти за лечение на болката. Водещ продукт на Spinifex е EMA401 – ангиотензин II тип 2 (AT2) рецепторен антагонист, който при одобрение от регулаторните органи ще е първи представител на нов клас перорална терапия за хронична болка, особено при невропатна болка.

Медикаментът не притежава неблагоприятни странични ефекти върху централната нервна система. От Novartis възнамеряват да проведат фаза 2b клинични изпитвания с медикамента при пациенти с болезнена диабетна невропатия и постхерпесна невралгия, както и да разширят индикациите за приложение при периферна невропатна болка.

AstraZeneca закупи програмата за лечение на пристрастявания на Eolas срещу $145 милиона. Водещи продукти на Eolas са високоселективните orexin-1 рецепторни антагонисти, които при опитни животни са довели до ефективно блокиране на пристрастяването към никотин. Тази група опитни лекарствени средства се свързват с orexin-1 рецептори в хипоталамуса, поради което не водят до нежеланите странични ефекти на блокерите на никотиновите рецептори.

– Valeant придоби Amoun Pharmaceutical срещу $800 милиона. Amoun е най-голямата египетска фармацевтична компания с бърз годишен растеж от 20%, разполага с едни от най-модерните фармацевтични производствени мощности в Африка и Близкия изток, и е водеща в региона по производство на антихипертензивни медикаменти, широкоспектърни антибиотици и антидиарични средства. След приключване на сделката, Valeant ще разшири присъствието си на фармацевтичните пазари на Северна Африка и Близкия изток.

– Merck (MSD в Европа) разшири имуно-онкологичното си портфолио с придобиването на базираната в Израел биотехнологична компания cCAM Biotherapeutics. Водещ продукт на cCAM е CM-24 – ново моноклонално антитяло, насочено срещу ключовия протеин CEACAM1, което преминава фаза 1 клинични изпитвания за лечение на меланом, не-дребноклетъчен рак на белите дробове, както и карциноми на пикочния мехур, стомаха, яйчниците и дебелото черво.

В момента Merck (MSD) е лидер на пазара на имуно-онкологични медикаменти с PD-1 инхибитора Keytruda (pembrolizumab), който наскоро бе одобрен в Европа за лечение на пациенти с неоперабилен или метастазирал, позитивен на BRAF V600 мутация, меланом, чието заболяване е прогресирало въпреки приложеното лечение с инхибитора на BRAF ipilimumab.