“Таблетка, която потиска желанието за пушене и е пред очите ни”01/06/2015

Rick Stewart не бил чувал за Cytisus laburnum L. (жълта акация, златен дъжд), растяща в България или за потенциала на семената на тези дървета да се използват за производството на естествен алкалоид, който да отказва от тютюнопушене, когато бил шеф на американската фармацевтична фирма Amarin*.

Днес, с помощта на британския National Institutes of Health (NIH), той се опитва да предложи на пазара в САЩ лекарство, извлечено от С. laburnum, което прекъсва желанието за пушене по сходен начин с varenicline (Chantix/Champix, Pfizer), но без добилите популярност странични ефекти на Chantix** и на много по-ниска цена.

Поредица от клинични проучвания с позитивни резултати засилват шансовете на таблетката, съдържаща cytisine. Изследователите са ентусиазирани от това „ново“ лечение за прекратяване на тютюнопушенето.

“Имаме нужда от това (алкалоида cytisine),” заявява David Shurtleff, заместник директор на Центъра за комплементарна и интегративна медицина към NIH.

Обещанията на cytisine не са новост. Stewart научил за С. laburnum през 2009, когато колега му разказал за българската фирма Sopharma, произвеждаща медикамент за преустановяване на тютюнопушенето, наречен Tabex.

Tabex съдържа cytisine, който се извлича от семената на растението, което се отглежда в големи градини в България. Cytisine атакува мозъчните рецептори, отговорни за пристрастяването към никотина. Силата му е оценена поне още от 1940 година, когато съветските войници през Втората световна война, останали без тютюн, пушели листата му. Някои от войниците открили, че след това вече нямали нужда от цигари.

Sopharma е започнала производството на cytisine с търговското име Tabex през 1964 година, но той се е продавал само в Централна и Източна Европа.

В САЩ има само три лечения за отказ от тютюнопушене: Chantix от 2006, който тогава става второто лекарство за отказ от цигарите, одобрено от американската FDA 10 години след появата на пазара на антидепресанта bupropion (Zyban, GlaxoSmithKline). Другото решение са били никотин-заместващи дъвки и лепенки.

През 2008 година Chantix (маркетиран като Champix вън от САЩ) е достигнал продажби за $846 милиона. Но приходите му колабирали със 17% следващата година, след като FDA изиска поставянето на най-стриктното предупреждение в черна рамка (black box) за Chantix и Zyban, поради риск за самоубийствено поведение и други психични проблеми след приема им**. Pfizer се споразумя в 2900 заведени дела и заплати почти $300 милиона заради това. Продажбите на Chantix през 2014 година достигнаха $647 милиона.

Cytisine и varenicline действат по сходен начин. Химиците на Pfizer са изучавали внимателно естествения алкалоид, извлечен от жълтата акация, когато са разработвали синтетичния си продукт. Но Pfizer е усилил много деривата си, за да увеличи ефикасността му. Докато Tabex има база данни за над пет милиона души в Източна Европа, които са го използвали, без страничните ефекти на Chantix.

Други странични ефекти като необичайни сънища, безсъние и гадене са много редки за cytisine, но се срещат при 30% от взимащите Chantix**.

Stewart се договорил със Sopharma и иска да получи одобрение за лекарството в Западна Европа и САЩ. Вместо да запази оригиналното име Tabex, той ще го смени с Extab.

Но естествен продукт като cytisine не може да бъде патентован, което прави трудна защитата на пазарната му позиция. А одобрението на нов медикамент струва милиони. Stewart се надява на ограничената продукция на аналози на cytisine.

Потенциален конкурент ще трябва да засади големи градини със стотици хиляди дървета C. laburnum и да чака четири години преди да може да произведе семената, от които се произвежда Extab. Освен това, Extab ще е нов за американския пазар, което ще му гарантира 5-годишна ексклузивност там, според приетия през 1984 година закон на Hatch-Waxman.

Британският NIH e платил за клиничните изпитвания на cytisine. През 2011 първите резултати са публикувани в New England Journal of Medicine***, показвайки, че cytisine помага 3.4 пъти повече от плацебо и колкото Chantix на пушачите да спрат вредния си навик.

Сравнително проучване на University of Sheffield показа, че cytisine е клинично и финансово по-ефективен от Chantix****.

Но наистина повратна точка е публикуването в New England Journal of Medicine***** на резултатите от проучване на новозеландския National Institute for Health Innovation, според които cytisine превъзхожда никотин-заместващите дъвки и лепенки.

Лаборатория в Калифорния започна неотдавна проучвания за безопасността на Extab, които са платени от NIH. Агенцията заявява, че иска да подкрепя обещаващи медикаменти, които нямат ясен път към пазара, особено ако те са естествени продукти.

Одобрението на Extab от FDA може да отнеме от три до пет години. Stewart се надява да намери по-голям партньор за маркетиране на лекарството в САЩ. Очакванията му са, че Extab може да генерира глобални продажби за $400 милиона пет години след появата на пазара.

Днес, доставките на cytisine идват от 100 000 дървета С. laburnum, засадени в България и оградени от мрежи. Ако Extab бъде одобрен, Stewart планира да засади още 300 000, включително и в САЩ.

Съкратена и редактирана версия

* Frankel T. Pill that quashes tobacco urge found in plain sight. Washington Post, May 2015 www.washingtonpost.com/business/economy/pill-promises-a-safer-cheaper-way-than-chantix-to-quit-smoking/2015/05/15/8ce5590c-f830-11e4-9030-b4732caefe81_story.html

** Varenicline повишава риска за сърдечносъдови инциденти. МД, август 2011, бр. 5

Лекарствена безопасност - FDA предупреди за нежелани странични ефекти на varenicline и bupropion. МД, септември 2009, бр. 6

*** Българският Tabex е ефективно и евтино средство за отказване от тютюнопушене. МД, декември 2011, бр. 8 www.spisaniemd.bg

**** Tabex е най-ефективното лекарство за трайно отказване на тютюнопушенето и бързо прекратяване на никотиновата зависимост за последните 50 години. МД, май 2015, бр. 2

***** Лечението с cytisine превъзхожда никотин-заместителната терапия за преустановяване на тютюнопушенето. МД , февруари 2015, бр. 1