МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/06/2015

Уважаеми колеги,

Опитите за здравна реформа се бойкотират пасивно от политици (ДПС и БСП), от някои болнични администратори и от казионни „пациентски“ организации. Което може да означава само едно: това е правилният опит за промяна и, ако успее, ще направи системата по-ефективна и полезна, и за пациенти, и за лекари.

България продължава да е държавата с най-много болници на човек от населението в Европейския съюз и в същото време да е най-бедната страна в съюза. Политиците продължават да поддържат монопола на една единствена здравна каса и в същото време да забавят приемането на здравна карта и закриване на неефективни болници.

Интересна тенденция наблюдавам през последните няколко месеца: лекари, работили в чужбина, се връщат в България. Толкова за хистерията, че страната ще остане без лекари. Всъщност, това са колеги, които са натрупали опит (и финансови средства) и са преценили, че за тях е по-подходящо (изгодно, удобно и приятно) да се върнат у дома.

Новозавършили български медици не хукват през глава към Западна Европа, за което толкова много се говори в обществото. Напротив - борят се със системата, за да могат да специализират (идиотско бе, че ги задължаваше да плащат за това; сега пък няма бюджет за две минимални заплати на месец), да подготвят докторски дисертации, търсят начин да повишат квалификацията си. И всичко това - в страната.

Двата „феномена“ са свързани. Многохилядните заплати, които можете да видите в публикацията ни Професионална реализация в чужбина в секцията МД България, дори и за най-комерсиалните сред колегията, са свързани с дълги работни часове, сериозни (50%) данъци, огромни изисквания, приспособяване в чужда държава. Май на много места в България е по-лесно, а и животът е по-евтин…

Набира популярност друг вид медицински гурбет - едно- или няколкомесечни договори, в района на Персийския залив и някои западни държави. Това дава възможност за високи приходи без данъци и ниски разходи в много по-евтина България, комбинирани с натрупване на международен клиничен опит и сравнително кратки отсъствия от дома.

Кардио Д, от нашата група Д издания, току-що публикува втория си брой, с който и главната редакторка д-р Яна Симова отбелязва доцентската си титла. Сред най-интересните статии са: Нови европейски указания за клинично поведение при хипертрофична кардиомиопатия; Новости от научните сесии на Американския колеж по кардиология; Синергични ефекти на оптималната медикаментозна и ресинхронизираща терапия при сърдечна недостатъчност; Ехокардиографска оценка при аортна инсуфициенция; Клиничен случай: Ендоваскуларно лечение при аортна дисекация тип В при пациент на 15 години. Можете да получите броя като се обадите на телефон 02/822 04 18 или ни пишете на office@protos.bg.

Ще се срещнем с вас през юни на Национална конференция по гастроентерология в Бургас; Научен симпозиум Остра и хронична сърдечна недостатъчност в София; Национална среща по ехокардиография и образна диагностика в кардиологията в Пловдив; Научна конференция Комплексно поведение при тумори в малкия таз в Правец, където ще представим новите броеве на МД и Кардио Д, както и досега излезлите книжки през 2015 година.

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега