Фармацевтичната индустрия през 201501/04/2015

Персонализираната медицина, онкологията, инфекциозните заболявания и кардиологията са областите, в които се очакват най-значимите нови терапии през 2015, според анализ на консултантската компания Frost&Sullivan (1).

Сред най-перспективните са:

- neratinib - тирозин киназен инхибитор на Puma Biotechnology, за адювантна терапия при рак на гърдата. Резултатите от фаза 3 клиничното проучване ExteNET показаха, че медикаментът води до по-продължителен период на преживяемост без прогресия на заболяването в сравнение с плацебо, когато се прилага в комбинация с Herceptin (trastuzumab) при ранен HER2-позитивен рак на гърдата. Очаква се да бъде одобрен от американската FDA до средата на годината.

- nivolumab - PD-1 имунен инхибитор на BMS, за лечение на авансирал меланом, премина през фаза 3 клинично изпитване. Данните сочат, че общата преживяемост е била по-значима при nivolumab, в сравнение с dacarbazine (73 срещу 42%) при пациенти с BRAF див тип авансирал меланом. Медикаментът се очаква на фармацевтичния пазар до края на годината.

- secukinumab - селективен IL-17A инхибитор на Novartis, ще се прилага за лечение на плакатен псориазис. Резултатите от фаза 3 клиничното проучване FIXTURA показаха, че медикаментът е сигнификантно по-ефективен от etanercept по отношение повлияването на кожните лезии. Secukinumab, вече одобрен в САЩ, ще се появи на фармацевтичния пазар в Европа до средата на годината.

- LCZ696 (valsartan, комбиниран с неприлизинов инхибитор sacubitril) - ангиотензин рецепторен неприлизинов инхибитор (ARNi) на Novartis e по-ефикасен от enalapril за лечение на сърдечна недостатъчност, според резултати от проведено проучване. Медикаментът се очаква на фармацевтичния пазар до края на годината.

- RTS S на GSK ще е първата ваксина срещу малария, която се очаква да бъде одобрена от европейската ЕМА през юли.

- ваксина срещу денга на Sanofi Pasteur също се очаква до средата на годината

- ваксини срещу ебола на GSK/Newlink Genetics и на J&J се очаква да преминат фаза 3 клинични изпитвания през тази година

Освен нови оригинални продукти, през 2015 се очаква навлизането на генерични аналози и биоподобни лекарствени средства в резултат на отпадането на патентна защита на някои от най-продаваните медикаментни през 2014: антипсихотичния Abilify (на Otsuka Pharmaceutical); Copaxone (на TEVA) за лечение на множествена склероза; Gleevec (на Novartis) - за хронична миелоидна левкемия; Namenda (на Forest Laboratories) - за болест на Alzheimer; противовирусния Zyvox (на Pfizer); Avodart (на GSK) за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия. (ИТ)

Използван източник:

1. Frost & Sullivan Releases Drug Launch and Phase 3 Trial Watch List for Top Therapeutic Areas http://ww2.frost.com/news/press-releases/frost-sullivan-releases-drug-launch-and-phase-3-trial-watch-list-top-therapeutic-areas/