Вирус се бори с акнето01/05/2014

Вируси, които убиват причиняващите акне бактерии, могат да бъдат обещаваща терапевтична алтернатива за това заболяване, показаха резултатите от изследване, публикувани в списание mBio, издание на American Society for Microbiology (1).

Основният причинител на acne vulgaris са бактериите от щама Propionibacterium acnes. Но техен враг са вируси (бактериофаги), които импортират генетичния си материал в бактериите, като ги принуждават да продуцират все повече и повече фаги, докато не настъпи бактериолиза.

Авторите са изследвали геномните последователности на 11 бактериофаги, атакуващи P. acne. Те са установили, че за разлика от други, добре проучени фаги, които се различават помежду си, тези, които са способни да унищожават P.acnes, са хомогенни, с шокираща липса на генетично разнообразие. Въпреки че бактериофагите са ефективни срещу P.acnes, два от щамовете на бактерията са били резистентни на тяхното действие.

Фактът, че тези бактериофаги са насочени специфично срещу Р.acnes, ги прави идеални кандидати за разработването на базирана на фаги локална терапия на акнето, смятат авторите на проучването.

Бактериофагите продуцират и ензим, който разрушава клетъчната стена на причиняващите акне бактерии. Този ензим също би могъл в бъдеще да се използва при терапията на акнето. (ЗВ)

Използван източник:

1. Marinelli L., Fitz-Gibbon S., Hayes C. et al. Propionibacterium acnes bacteriophages display limited genetic diversity and broad killing activity against bacterial skin isolates. mBio 3(5): doi:10.1128/mBio.00279-12 http://mbio.asm.org