Слънцезащита при бебета и деца01/05/2014

Ултравиолетовите лъчи (UV), видимата светлина и инфрачервената радиация са лъчи, които достигат Земята от Слънцето. UV са само малка част от соларната енергия, но те имат най-голямо влияние върху човешката кожа. Тя може да се раздели на няколко категории, в зависимост от дължината на вълните:

- UVA с най-голяма дължина на вълната (400-315 nm) причиняват бавно образуване на тен, слънчево изгаряне, бръчки и остаряване на кожата. Техният увреждащ ефект се дължи на дълбокото проникване в кожата.

- UVB със средна дължина на вълната (315-280 nm) също причиняват бавно образуване на тен, слънчево изгаряне, остаряване и рак на кожата (фотокарциногенеза). Те са особено вредни за тялото, но част от тях се абсорбират от атмосферата.

- UVC с най-късата дължина на вълните (280-100 nm) са най-вредни, но те не достигат до Земята, тъй като се абсорбират от атмосферата.

Детската кожа е особено чувствителна към UVA, пораженията от които се възстановяват по-трудно, отколкото при възрастни. В този смисъл, от особено значение е използването на предпазни средства за кожата.

Ефекти върху кожата

Ефектите на слънчевите лъчи върху кожата зависи от тяхната дължина: колкото е по-голяма дължината на вълната, толкова по-дълбока е пенетрацията в нея. UVA лъчите са по-малко мощни от UVB, но съставят 98% от всички UV лъчи. Те остават постоянни през деня и годината, докато UVB са по-мощни в средата на деня и през лятото, и по-слаби сутрин, вечер и през зимата.

Количеството абсорбирана слънчева радиация зависи от много фактори:

Годишен сезон: през юли в северното полукълбо рискът за слънчево изгаряне, причинено от UVB, се повишава 100 пъти в сравнение със зимата

Географска ширина: на екватора слъцето е най-силно, тъй като неговите лъчи достигат до нас перпендикулярно, те имат най-малък пробег през озоновия слой

Надморска височина: експозицията на UVB радиация нараства с 4% на всеки 300 метра увеличение на надморската височина. Поради това, рискът за изгаряне е по-висок в планинските райони

Време на деня: между 11 и 14 часа слънчевата UVB енергия е максимална, а сутрин и вечер - минимална

Облачност: При ясно време, рискът за изгаряне е по-висък, но слънчевите лъчи проникват и през облаците

Вид на земната повърхност: Снегът отразява до 85% от слънчевите лъчи (!), морската вода - до 20%, пясъкът - 17%, тревата - 3%

Добрите протектори срещу слънчеви лъчи трябва да са ефективни едновременно срещу UVA и UVB.

Ефекти на слънчевите лъчи върху тялото

Позитивните ефекти на слънчевите лъчи се изразяват в активиране на биологичните реакции и основно на синтеза на витамин Д (Vit D), който стимулира метаболизма на калций и костния растеж. Слънчевото време има положителен ефект и върху настроението - умерена експозиция е свързана с превенция на сезонна депресия.

Негативните ефекти могат да са краткосрочни и дългосрочни.

През първите няколко часа, в зависимост от силата на експозиция и типа кожа, могат да се развият:

- ефект на прегряване, предизвикан от инфрачервените лъчи, който да доведе до световъртеж, главоболие, повръщане и остра дехидратация, съпроводени от объркване и дезориентация

- изгаряне на епидермиса от UVA и UVB (слънчево изгаряне)

Няколкогодишни повтарящи се експозиции на силни слънчеви лъчи, без подходяща слънцезащита, води до увреждане на клетките на кожата.

Ефекти върху детската кожа

Децата са особено чувствителни към увреждащото действие на слънчевите лъчи върху кожата, тъй като при тях тя все още е в процес на формиране на няколко нива:

- в епидермиса, пигментозните клетки (меланоцитите) не са в изобилие, както при възрастните, което намалява протективния ефект на кожата

- защитните имунни системни клетки (клетки на Langerhans) също са по-малко ефективни и съответно по-чувствителни към UV лъчите

- налице е по-малка плътност на клетките на кожата, което позволява лесно проникване на лъчите

- мастните жлези съзряват напълно към седмата година от живота, поради което детската кожа е с тенденция да е по-суха, а оттам и с по-слабо ефективна хидролипидна защита

- потните жлези се развиват към тригодишна възраст. В случаи на продължителна експозиция на слънце, те не са способни да елиминират абсорбираната енергия чрез потта, което увеличава риска за прегряване и топлинен удар.

Поради начина си на живот (игри навън, разходки, дълги ваканции), децата са подложени по-дълго време на слънчева радиация (2-3 пъти повече в годишен аспект) отколкото възрастните.

Човешката кожа притежава „памет” - тя съхранява увреждащото действие на слънцето, което се увеличава с напредването на възрастта. Прекалената експозиция на слънчеви лъчи в детството е свързана с повишен риск за меланом в по-късните години.

Слънцезащитните методи са с доказана ефикасност за превенцията на този риск. Редица проучвания доказаха, че системната протекция в детството намалява риска от развитие на меланом в зряла възраст. Затова е задължително използването на защитни средства всеки път, когато детето е изложено на слънчева радиация.

Защитни филтри и екрани

Защитата от слънчеви лъчи се състои от протективни филтри и екрани:

- химичните филтри са синтетични съединения, които абсорбират енергията на слънчевите лъчи. В зависимост от състава им, те поглъщат вълни с различна дължина на вълната. За осигуряването на ефективна защита е необходимо комбинирането на няколко филтъра. Трябва да се има предвид, че химичните филтри не са стабилни на светлина, поради което съществува риск от фототоксичност и алергия.

- минералните слънцезащитни екрани отразяват и разсейват UV лъчите, независимо от тяхната дължина. Те образуват тънък филм върху повърхността на кожата и намаляват риска от пенетрация на UV лъчите.

- органично-химичните филтри и екрани са смесица от двата вида (химични и минерални). Те едновременно абсорбират и отразяват UV лъчите, но за разлика от химичните филтри имат широк спектър на действие и осигуряват по-сигурна протекция. Тяхното предимство е фотостабилността и способността да се задържат продължително време върху повърхността на кожата, което ги прави особено подходящи за деца.

При избор на слънцезащитно средство за дете, се препоръчват комбинирани (минерални и/или органични) филтри или екрани.

Протективни фактори

Слънцезащитният фактор (SPF - sunburn protection factor) е посочен на опаковката на всеки продукт за защита от слънчеви лъчи. Той е индикатор за ефективност по отношение на протекцията на кожата срещу UVB лъчите.

SPF се изчислява в лабораторни условия и представлява съотношение между необходимия интензитет на лъчите за предизвикване на зачервяване на кожата в зона със слънцезащитен крем, в сравнение със зона без защита.

Например, SPF 10 означава, че се пропускат само 10% от лъчите (1/10), което осигурява 90% протекция. SPF 50 пропуска само 2% (1/50) от лъчите и осигурява 98% слънцезащита.

На основата на SPF, слънцезащитните продукти се разделят на четири категории: - ниска протекция - SPF 6-10

- средна протекция - SPF 15-20-30

- висока протекция - SPF 50

- много висока протекция - SPF 50+

SPF не е показател за времето на слънчева експозиция. Например, SPF 50 не означава, че може да прекарате пет пъти повече време на слънце, в сравнение със SPF 10, или 50 пъти повече, отколкото без протекция. Важно е слънцезащитните продукти да са ефикасни и срещу UVA; техният UVA фактор трябва да е равен на поне една трета от този за UVB.

PPD (persistent pigment darkening) е метод за измерване на степента на UVA протекцията. За разлика от SPF, PPD оценява постоянния тен на кожата. Например, PPD 10 означава, че човек с приложен слънцезащитен продукт може да получи 10 пъти повече UVA експозиция, в сравнение с друг, който е без протекция.

UV лъчите варират значително по интензивност, според сезона и географското разположение. Независимо от вида кожа и продължителността на експозиция, на деца трябва да се прилага слънцезащитна протекция със SPF 50 и 50+.

Избор на фотопротекция

Слънцезащитните продукти на фирма Mustela (www.mustela.bg) - Слънцезащитен спрей SPF50+ 200 мл (за лице и тяло), Слънцезащитен лосион SPF50+ 100 мл (за тяло) и Слънцезащитен лосион за лице SPF50+ 40 мл са нова серия, създадена специално за деца, която цели предпазване на деликатната детска кожа (включително на новородени) от слънчевата радиация. Тя представлява органо-минерална система с много висока UVB (SPF 50+) и UVA (25 PPD) защита.

За да запазят потенциала на кожните стволови клетки на бебешката кожа, в продуктите се съдържа извличана от авокадо натурална биомиметична активна съставка (Avocado perseose), която действа в перфектна хармония с кожата. В нея се съдържат естествени редки молекули, които имат доказан протективен ефект при максимална толерантност и висока ефикасност:

- Потенцира производството на протеини и липиди, които са едни от основните съставки на епидермиса или по-точно на най-горния повърхностен слой (stratum corneum), а той осъществава 90% от бариерната функция на кожата

- Запазва потенциала на кожните стволови клетки, действа като щит и ги предпазва от въздействието на околната среда

Резултати от клинични проучвания показаха, че Avocado perseose защитава 80% от маркерите на първичните клетки по време на излагане на най-силна външна агресия от слънчево излъчване.

Продуктът Хидратиращ спрей след излагане на слънце 125 мл на Мустела осигурява хидратиране, освежаване и успокояване на кожата след излагането й на слънце, като освен това предпазва нейните клетки от увреждане днес и в бъдеще. (ИТ)