Информационна анорексия01/05/2014

Много колеги ни се обадиха след публикацията в априлския ни брой за некоректните твърдения на диетоложката д-р Людмила Емилова, че според английски учени, BCG ваксината причинявала ... анорексия.

Помоленият за коментар доц. д-р Атанас Мангъров, д.м., началник на Първо детско отделение в Инфекциозна болница - София обясни, че „учените“ от Англия, които цитира д-р Емилова е всъщност Барбара Рен, нутриционист от Южен Уелс, известна с предписанията си за лекуване на рак на щитовидната жлеза с компреси от рициново масло и урина и големи дози йоден препарат, използван за дезинфекция на водата в аквариуми...

Според доц. Мангъров, „няма нито едно съобщение за дългосрочна връзка между прилагане на BCG ваксина и анорексия от медицинско лице - лекар или клиника. В медицинската литература няма нито една публикация за подобна връзка“.

Оказва се, че Людмила Емилова не чете специализирана медицинска литература. Отново пред колегите от новинарския сайт pik.bg тя повтаря през май несериозното си твърдение: „Официално има над 100 момичета анорексички (във Варна). Това заболяване обаче не се дължи на програмите за гладуване. А на т.нар. БЦЖ-ваксина, която се прави на момичетата в пуберитета. След нея те масово се разболяват от анорексия“.

Журналистите от този сайт не са лекари и само професионално препредават (отново) думите на „докторката, която лекува с плодови диети и чайове“ (според априлската им статия)...

За допълнителна информация:

Противотуберкулозните ваксини били причинявали ... анорексия?! МДБГ, бр. 2, април 2014 www.spisaniemd.bg

Бележка на редакцията:

Уважаеми колеги, в различни медии и най-вече в новинарски и клюкарски уеб страници се появяват подвеждащи публикации за здравни ефекти на медикаменти или на вещества, които имат чудодейни свойства върху здравето. За съжаление, мнозина, особено по-необразованите читатели, им се доверяват.

Често се публикуват и статии за вреди на медикаменти или ваксинации, но без научни доказателства или цитиране на надеждни източници. Крайният резултат от това „безотговорно говорене“ е повече пациенти с проблеми пред кабинетите ни.

Затова ви каним да споделяте с нас подобни публикации, а ние ще търсим коментари от колеги-специалисти в съответната област. Тяхното експертно мнение, надяваме се, ще достигне чрез вас, до пациентите ни.

Нашият принос за опровергаване на неверни твърдения: списание МД е с 10-хиляден тираж, чете се от 20,000 лекари, а уеб страницата www.spisaniemd.bg ни се посещава всеки ден от над 1500 души.