Fluenz Tetra – първата одобрена в Европа назална квадривалентна грипна ваксина за деца01/02/2014

Fluenz Tetra на AstraZeneca е първата и единствена назална квадривалентна жива атенюирана ваксина за превенция на инфекция с вирусите на грипа при деца и подрастващи на възраст от 24 месеца до 18 години. Тя бе регистрирана от Европейската комисия през декември 2013 (1).

Грипната инфекция е най-честото инфекциозно заболяване в Европа, което може успешно да се профилактира с ваксиниране. По данни на СЗО, заболяването е причина за 3-5 милиона тежки случаи, налагащи хоспитализация, и около половин милион смъртни случаи годишно в света. Честотата на инфекцията е най-висока сред деца, възрастни хора и пациенти с имунодефицитни и хронични заболявания (като захарен диабет, бронхообструктивни и сърдечносъдови заболявания).

„Fluenz Tetra е следващо поколение грипна ваксина, която чрез включването на допълнителен щам от група В ще осигури по-широка протекция срещу сезонна грипна инфекция,” заяви д-р Filip Dubovsky , вицепрезидент в MeImmune (поделение на AstraZeneca).

Сезонните грипни ваксини традиционно включват три щама: два от група А (H1N1 и H3N2) и един от група В. Fluenz Tetra включва и един допълнителен щам В. Вирусите от група В съставляват около 25% от циркулиращите грипни вируси в Европа.

От 2001 година два различни грипни вируса от група В (В/Yamagata и B/Victoria) ко-циркулират през грипните сезони в Европа. Тривалентните ваксини обикновено включват само този В щам, за който се предполага, че ще доминира през даден сезон.

Одобрението на регулаторния орган е базирано на положителни резултати от проучване сред педиатрични пациенти, в което е доказана безопасността и имуногенността на квадривалентната ваксина в сравнение с Fluenz - тривалентна жива атенюирана ваксина, която бе одобрена по-рано в Европа.

В изследването най-честите нежелани странични ефекти на ваксината са били ринорея и назална конгестия. Fluenz Tetra ще замени Fluenz през грипния сезон 2014-2015. Ваксината е регистрирана в САЩ от началото на 2012 под търговското име FluMist Quadrivalent. (ИТ)

Използван източник:

1. European Commission approves Fluenz Tetra for the prevention of seasonal influenza in children http://pipelinereview.com/index.php/2013120652847/Vaccines/European-Commission-approves-Fluenz-Tetra-for-the-prevention-of-seasonal-influenza-in-children.html