Талибаните тероризират и с полиомиелит01/11/2013

Заплахите и насилието на талибаните в Пакистан срещу ваксинирането на децата заплашва страната (и съседите й) с нова епидемия от полиомиелит и отлага пълното ликвидиране на тази болест на планетата.

Този пореден здравен проблем, провокиран от религиозния фанатизъм на талибаните, се комбинира с потвърдените последните седмици доклади за 22 случая на полиомиелит при кърмачета и малки деца, диагностицирани в Сирия, където гражданската война през последните близо три години не дава възможност за ваксинация на децата (около 500 000) в зоните на конфликта.

Според пакистанските талибани, ваксинацията на децата е заговор на Запада, който цели да стерилизира мюсюлманките.

В провинция Северен Вазиристан, която граничи с Афганистан и е под контрола на талибаните, през последните шест месеца има докладвани случаи на десетки деца (повечето под 2-годишна възраст), които са с паралитична форма на полиоинфекция.

Изледвания на материали от бунищата на големите пакистански градове показаха, че вирусът вече се е разпространил в цялата страна, което може да провокира епидемия в гъсто населените мегаполиси на тази 180-милионна държава и да премине границите й. Широко разпространеното и продължително заразоносителство благоприятства масовото разпространение на болестта.

Пакистанските и сирийските огнища на заразата могат да дерайлират десетилетните усилия на Световната здравна организация и на много спонсори за цялостно елиминиране на полиомиелита като заболяване.

През април започна глобална кампания на стойност $5.5 милиарда за ваксиниране на 250 милиона деца и скрининг в 70 от най-рисковите държави. Вирусът бе ограничен само до изолирани райони на Нигерия, Афганистан и Пакистан.

Случаите в света намаляха с 99.9% от 350 000 през 1985 до 223 през 2012 година. Но за първите 10 месеца на 2013 вече има диагностицирани 296 (43 в Пакистан) деца с полиомиелит.

В доимунизационния период (1957) са регистрирани големи епидемии от полиомиелит, а след въвеждането на полио-миелитната ваксина, заболеваемостта рязко се снижава. През 50-те години на 20 век е наблюдавана първата полиомиелитна пандемия, обхванала повече от 70 страни в света.

Пакистанското правителство мобилизира полицейски и военни части, които да охраняват медицинските екипи, опитващи да ваксинират деца в на практика неконтролираните от властта племенни райони покрай границата с Афганистан.