Бъдещето на онкохирургията – GammaKnife, СyberКnife или iKnife?01/11/2013

Гама нож

Гама ножът (GammaKnife) е вид лъчетерапия (система за стереотактична радиохирургия), която се прилага за лечение на тумори и други заболявания на мозъка. При нея, специализирана апаратура фокусира около 200 лъча в тумора или друга прицелна патология.

Единичният лъч има минимален ефект върху нормалната мозъчна тъкан, през която преминава, но общият фокус създава мощна доза радиация на мястото на облъчване. В сравнение с другите методи на лъчетерапия, гама ножът има значително по-малко странични ефекти и е по-безопасен от традиционната неврохирургия (1).

Терминът „радиохирургия” е въведен в медицината от шведския неврохирург Lars Leksell и се отнася до процеса на насочване на множество нискоенергийни радиоактивни лъчи, които не увреждат нормалната мозъчна тъкан, към зоната на заболяването в черепа и променят засегнатата тъкан чрез фокусиране върху точката на заболяването и освобождаване на силна доза радиация единствено в тази точка.

Гама ножът е техника за радиохирургия, която се използва от 1968 г. В началото е прилагана в малко болнични заведения, но след като терапевтичните й предимства са потвърдени, употребата й се популяризира.

Днес gamma knife се използва в около 300 центъра в цял свят. Според статистическите данни от 2012 година, приблизително 600 000 пациенти с различни мозъчни заболявания са лекувани с гама нож.

Техниката, която позволява на гама ножа да действа върху точно определени структури в мозъка, се нарича стереотаксия. Стереотактичната радиохирургия се извършва с помощта на образни методи (компютърна томография, магнитно резонансно изобразяване, ангиография). С тяхна помощ и с компютърни програми се създава триизмерен образ на патологичния процес и околните мозъчни структури.

Терапията с гама нож е подходяща алтернатива на неврохирургичната операция в следните случаи:

- трудно достъпен по оперативен път туморен процес

- пациентът е с придружаващи заболявания, които увеличават риска при стандартна хирургия

- болният предпочита по-малко инвазивна терапия

I. Клинично приложение на гама ножа

1. Мозъчни тумори. Радиохирургията е полезна при лечението на малки доброкачествени (менингеом, хордом, краниофарингеом) или злокачествени (глиобластом, астроцитом, хемангиом) мозъчни тумори, както и мозъчни метастази от злокачествени тумори в други части на тялото (бели дробове, млечна жлеза, меланом). За да може да се приложи лечение с гама нож, размерът на тумора трябва да е по-малък от 3.5 cm.

При този метод се уврежда ДНК на туморните клетки, в резултат на което те губят възможност да се размножават и умират. При успех, туморът намалява размерите си в рамките на 1-2 години (при доброкачествените) и за няколко месеца (при злокачествените).

2. Съдови аномалии в мозъка (артерио-венозни малформации, артерио-венозни фистули, кавернозни малформации). При артерио-венозните малформации (АВМ) съществува патологична комуникация между артериални и венозни кръвоносни съдове, като по този начин се уврежда локалното кръвообращение и съществува риск за мозъчен кръвоизлив.

Радиохирургията разрушава тези съдови малформации като уплътнява съдовите стени и прекъсва патологичния кръвоток. Окончателният ефект настъпва на втората година.

3. Тригеминалната невралгия е нарушение на един или повече от тригеминалните нерви и е свързана със силна болка в областта на лицето. Терапията с гама нож води до облекчаване или изчезване на симптоматиката в рамките на няколко дни или месеци.

4. Акустичен невром (вестибуларен шваном). Заболяването е доброкачествено, но води до загуба на слух, световъртеж, нарушение на равновесието. При напредване на растежа на тумора той може да компресира съседните нерви и да засегне сетивността и моторната функция на мускулите на лицето.

Предимствата на терапията с гама нож са спиране на растежа или намаляване на размера на акустичния невром, с минимален риск за постоянно увреждане на нерва.

5. Тумори на хипофизата. Хормоните на хипофизната жлеза контролират редица функции в организма като стресов отговор, метаболизъм и сексуална функция. Радиохирургията може да намали размера на туморите в тази област и да намали нарушената хормонална регулация.

II. Рискове и усложнения на процедурата

Тъй като гама ножът не включва хирургични инцизии, той е значително по-малко рисков от традиционните неврохирургични операции, които носят рисковете за кървене, инфекции и усложнения на анестезията.

Най-честите усложнения или странични ефекти в повечето случаи са преходни и включват отпадналост, оток на мозъка (главоболие, гадене, повръщане), зачервяване и болезненост на скалпа на местата на залавяне на апаратурата.

Гама ножът елиминира нуждата от анестезия и реанимация, като процедурата отнема само няколко часа и предлага на болните лечение, което не изисква операции. Повечето пациенти се връщат към нормалния си живот в деня след терапията.

III. Предимства на gamma knife

- може да елиминира нуждата от отворена операция при редица мозъчни тумори

- след процедурата се наблюдават малко негативни ефекти

- не се налага обща анестезия

- пациентът може да се върне у дома в деня след лечението

- няма период на възстановяване

- по главата и скалпа няма разрези

- косата не трябва да се подстригва и не окапва

- огромна полза с малък дискомфорт

- възможност за бързо завръщане на работа

- по-евтино от някои хирургични процедури

- здравата мозъчна тъкан се излага на много малко радиация

Кибернож

Киберножът (СyberKnife) е най-напредналата неинвазивна роботизирана форма на радиохирургия. При нея фокусираният лъч се насочва от робот и позволява достигането на части от тялото (например гръбначен мозък), което е непостижмо с другите методи на радиохирургия.

Методът се прилага за лечение на доброкачествени и злокачествени заболявания в различни органи, включително простата, бели дробове, мозък, гръбначен мозък, панкреас и бъбреци (2).

Терапията с cyberknife се извършва в амбулаторни условия и продължава 30-90 min. Броят на процедурите зависи от размера на тумора, локализацията и формата, но обикновено те се провеждат в рамките на един до пет дни. Рискът за увреждане на здрави тъкани е минимален.

iKnife

При отстраняването на злокачествени тумори се осигурява граница от здрава тъкан, което е гаранция за премахването на малигнения процес. Това обикновено налага пациентът да остане допълнително под обща анестезия за около 30 min до получаването на резултатите от патологията. При наличието на остатък от злокачествена тъкан, обикновено се налага повторна операция.

iKnife („интелигентен скалпел”) е нова технология на основата на класическата електрохирургия и мас-спектрометрията, която премахва необходимостта от лабораторен анализ на момента и намалява необходимостта от повторни хирургични интервенции.

Методът, наречен REIMS (rapid evaporative ionization mass spectrometry) се базира на анализ на дима, който се отделя при работата с електрохирургични инструменти и е различен за нормална и злокачествена тъкан.

За първи път iKnife е приложен в Imperial College в Лондон, като резултатите са публикувани в списание Science Translational Medicine (3). При химически анализ на тъканни проби от 91 пациенти, оперирани по повод злокачествени заболявания, е установена 100% точност на автоматичната преценка на апаратурата.

Резултатите са били потвърдени и в патологична лаборатория от лекар. За различаването на доброкачествена от злокачествена тъкан, iKnife разполага със собствена база данни за различни характеристики на тъканите от мозък, бели дробове, млечна жлеза, стомах, дебело черво и черен дроб. (ИТ)

Използвани източници:

1. Gamma Knife Radiosurgery www.gammaknife.com

2. CyberKnife www.cyberknife.com

3. Balog J., Sasi-Szabo L., Kinross J. et al. Intraoperative tissue identification using rapid evaporative ionization mass spectrometry Sci Transl Med 5:194ra93, 17 July 2013; DOI:DOI:10.1126/scitranslmed.3005623 http://stm.sciencemag.org/content/5/194/194ra93.abstract