Ползите от доматите за здравето01/09/2013

Консумацията на домати*, богати на ликопен и други каротеноиди, витамин С, калий и фибри, при ниско калорийно съдържание, намалява риска за развитие на някои видове рак, сърдечносъдови заболявания, индуцирани от ултравиолетовата светлина кожни заболявания и остеопороза, показаха резултати от проучвания, публикувани в American Journal of Lifestyle Medicine (1).

Ликопен

Ликопенът е каротеноиден пигмент с изразени антиоксидантни свойства, който придава цвета на червено оцветените плодове като домати, диня, червен грейпфрут. Средният дневен прием на ликопен е 5305 mcg, което е повече от този на всички други каротеноиди взети заедно (3388 mcg), и е три пъти по-висок от този на beta-каротена (1742 mcg).

Връзката между приема на ликопен и онкологичните заболявания е изследвана най-много при рака на простатата. Ликопенът е бил с добър профил на безопасност и добре толериран в дози до 120 mg/ден за една година.

Липсват категорични данни за положителен ефект на хранителните добавки с ликопен в дози 15-120 mg/ден за период от три седмици до една година върху степента на простатната хиперплазия или върху маркерите за подобряване на хода на заболяването като инсулино-подобен растежен фактор-1 (IGF-1), IGF свързващи протеини и простатно-специфичен антиген (PSA).

Анализът на голям брой други, основно наблюдателни проучвания, регистрирали случаи на рак на гърда, колоректален, стомашен и простатен карциноми показва, че консумацията на домати/ликопен има неутрален, макар и потенциално протективен ефект върху заболяванията.

По отношение на сърдечносъдовите заболявания, доматите показват протективен ефект, който се дължи най-вероятно на антиоксидантните свойства на ликопена, в комбинация с другите каротеноиди и витамин С. Евентуалните противовъзпалителни, антитромботични и липидопонижаващи свойства на доматите подлежат на допълнителни проучвания.

Консумацията на домати повлиява положително също и костната маса (изследвано при жени с остеопороза), кожата (намалява индуцирания от ултравиолетова светлина еритем) и когнитивните възможности (документирано при пациенти с болест на Алцхаймер, Паркинсон, съдова деменция).

Калий

Доматите са източник и на калий. Препоръчителната дневна доза за калий за възрастни е 4700 mg, като се смята, че тя осигурява понижаване на артериалното налягане, намалява риска за нефролитиаза, а може би и за възрастово обусловената загуба на костна маса.

Сурови домати или доматетен сос?

Целите домати се свързват с по-добър протективен ефект срещу ракови и сърдечносъдови заболявания отколкото хранителните добавки с ликопен, тъй като съдържат и други естествени фитонутриенти (каротиноиди), включително фитоен, фитофлуен, бета- и гама-каротен, лутеин, както и фибри...

Данни показват, че процесът на термична обработка на доматите ускорява абсорбцията на съдържащия се в тях ликопен и съответно - неговата бионаличност (процесът се дължи на превръщане на транс-изомерите на ликопена с цис-стереоизомери).

Поради това, термично обработените домати (доматен сос) осигуряват по-високо съдържание на ликопен отколкото суровите и белени домати. (ЕП)

* Според ботаническата дефиниция доматът е плод, докато в кулинарно отношение той се приема за зеленчук. Исторически, доматите са класифицирани като плодове, като спорът е стигнал дори до Върховния съд на САЩ, който през 1893 г. утвърждава ботаническото дефиниране на доматите като плод, запазва традиционната им роля на зеленчуци в менюто и ги класифицира като зеленчуци според Американското министерство на земеделието.

Използван източник:

1. Burton B., Reimers K. Tomato consumption and health. Am J Lifestyle Med. 2011;5(2):182-191 http://ajl.sagepub.com/content/early/2010/11/10/1559827610387488