Новини от фармацевтичните компании01/09/2013

- Actavis е в процес на придобиване на Warner Chilcott срещу $8.5 милиарда. При успешно приключване на сделката, Actavis ще се превърне в една от водещите фармацевтични компании в света с годишен приход от около $11 милиарда. Основни терапевтични области на компанията са женско здраве, гастроентерология, урология и дерматология.

- Roche е със 7% нараснали приходи от продажба на лекарствени средства от началото на годината. Най-значимо (с 84%) са се увеличили приходите от Tamiflu (oseltamivir), в резултат на тежкия грипен сезон в Северна Америка.

Най-популярните медикаменти на компанията са: MabThera/Rituxan (rituximab) за лечение на не-Ходжкинов лимфом и хронична лимфоцитна левкемия, както и за ревматоиден артрит; Herceptin (trastuzumab) - за HER2-позитивен рак на гърдата; онкологичният Avastin (bevacizumab); химиотерапевтичният Xeloda (cape-citabine); Tarceva (erlotinib) - за терапия на напреднал рак на белите дробове и панкреаса.

Други лекарствени средства на компанията с увеличени продажби са: Lucentis (ranibizumab) - за лечение на възрастово обусловена макулна дегенерация; RoActemra/Actemra (tocilizumab) - за терапия на ревматоиден артрит; Pegasys (peginterferon alfa-2a) - при хепатит В и С.

Roche подписа с Isis договор за $392 милиона за разработването на медикамент за лечение на болестта на Huntington. Основна цел на споразумението е да се създадат всички форми на протеина HTT, които са причина за наследственото генетично мозъчно заболяване.

- BMS инвестира $250 милиона в създаването на център за разработване и тестване на нови биологични медикаменти в Devens, САЩ с 350 работни места и събирането на едно място на производствени и клинично-изследователски мощности.

- Merck & Co (MSD в Европа) подписа сделка за $200 милиона с Ra Pharmaceuticals за разработването на нов клас съединения, наречени цикломиметици. Те са пептидоподобни молекули, характеризиращи се с централна циклична структура и странични верига, която им осигурява по-лесно проникване в клетките. Създаването на лекарствени средства с подобни молекули би осигурило много по-висока бионаличност на местата на действие.

- AstraZeneca (чрез поделението си за биологични проучвания MedImmune) придоби специализираната в производство на медикаменти за хиперхолестеролемия американска фирма AlphaCore.

Водещ медикамент на компанията е ACP-501, който е рекомбинантен човешки лецитин-холестерол ацилтрансферазен (LCAT) ензим. LCAT е ключов компонент в транспортната система на холестерола и отстраняването му от организма. Ензимът е ключов и за рядкото наследствено заболяване фамилна недостатъчност на LCAT (familial lecithin cholesterol acyltransferase deficiency).

AstraZeneca придоби срещу $443 милиона и втора специализирана в липидопонижаващи медикаменти компания - Omthera Pharma, с водещ продукт Epanova (съдържащ двете омега-3 мастни киселини - 50-60% EPA и 15-25% DHA) за понижаване на триглицеридите.

- Sanofi инвестира $75 милиона в изграждането на производствени мощности във Виетнам, с цел задоволяване на нуждите от медикаменти в бързо увеличаващото се население в азиатския регион. В сътрудничество с местната Vietnam Pharmaceutical ще бъдат създадени 1200 нови работни места.

До края на годината, Sanofi възнамерява да добави четири нови производствени мощности в Китай към вече съществуващите шест. В резултат на експанзията, от компанията предвиждат двуцифрен растеж на приходите през следващите пет години.

- Novartis отбеляза нарастване на печалбата с 10% за поредно тримесечие, въпреки загубите от $500 милиона от отпадането на патентна защита на някои медикаменти.

Растежът се дължи основно на приходите от Gilenya (за лечение на множествена склероза), Afinitor (за терапия на бъбречен карцином), Tasigna (за левкемия), Galvus (за лечение на диабет тип 2), Xolair (за бронхиална астма), Onbrez Breezhaler/Arcapta Neohaler (за лечение на ХОББ). Най-бързо нарастват приходите на Novartis в развиващите се пазари на Китай (+21%) и Русия (+33).

Novartis придоби срещу $700 милиона норвежката Xellia, специализирана в производството на антибиотици срещу мултирезистентни инфекции. Компанията е един от основните производители на vancomycin и colistimethate sodium.

- Amgem и Astellas сключиха споразумение за дългосрочно сътрудничество за експанзия на японския фармацевтичен пазар, включително за създаване на съвместно предприятие Amgen Astellas BioPharma.

Основа цел са продажбите на пет медикаменти: два за лечение на рак на стомаха (заболяване със сравнително висока честота в Азия), и по един за терапия на две онкохематологични заболявания; лечение на остеопороза и за хиперлипидемия. В момента и петте медикамента преминават различни фази на клинични изпитвания.

Новината идва месец след като Amgen (най-голямата биотехнологична компания в света) сключи споразумение с китайската Zhejiang Beta Pharma за продажби на Vectibix (panitumumab) - за лечение на метатсатичен колоректален карцином.

Astellas подписа договор на стойност $300 милиона с американската Ambrx за разработване на противоракови медикаменти. Ambrx прилага специфична технология за производството на антитела в областта на онкологичните заболявания. (ИТ)