Възстановяване на глобалната фармацевтична промишленост през 201401/07/2013

В следващите 12-18 месеци се очаква глобалната фармацевтична индустрия да се възстанови след световната икономическа криза, като още в края на тази година секторът ще отбележи растеж, според прогнози на рейтинговата агенция Moody’s (www.moodys.com).

Една от причините за оптимистичната прогноза е, че през 2013 се очаква по-малко топ медикаменти да загубят патентната си защита, в сравнение с периода 2011-2012. Според анализаторите, в края на годината секторът ще отчете растеж от 1%, който ще се увеличи през 2014.

През следващата година се очаква да бъдат регистрирани някои иновативни медикаменти, като лекарствени средства за лечение на хепатит С, лесни за приложение медикаменти за множествена склероза и някои по-ефективни противотуморни средства.

Въпреки оптимизма, трудностите пред фарма индустрията не намаляват поради усилията за намаляване на бюджетния дефицит в САЩ и натискът за икономии върху здравно осигурителните системи в Европа.

В близко бъдеще се очаква облекчение на регулаторните процедури за регистриране на аналози на по-комплексни биотехнологични медикаменти в Европа и САЩ.

Прогнозите на Moody’s сочат и активизиране на процесите на сливанията и придобиванията на фармацевтичния пазар, като се очаква основни играчи тук да са Roche, Pfizer и Novartis. Очакванията са за придобивания на малки и средни компании, а не за големи трансформации между фармацевтичните гиганти. (ИТ)