Новини от фармацевтичните компании01/07/2013

- MSD (Merck & Co в САЩ) и Pfizer обединиха усилията си за разработването и въвеждането в клиничната практика на ertugliflozin за лечение на диабет тип 2 (ДТ2).

Медикаментът е перорален инхибитор на натриево-глюкозния ко-транспортер (SGLT2), който в момента преминава фаза 3 клинични изпитвания. Споразумението предвижда и комбинирането на новия медикамент с Januvia (sitagliptin) на MSD и metformin.

В друго споразумение, с Bristol-Myers Squibb (BMS), MSD ще участва в разработването на комбиниран медикамент за лечение на хроничен хепатит С (генотип 1), който ще комбинира инхибитора на репликационния комплекс daclatasvir на BMS и протеазния инхибитор MK-5172 на MSD.

Междувременно MSD откри фармацевтични производствени мощности за $120 милиона в китайската икономическа и технологическа зона Hangzhou. С тази стъпка, компанията ще увеличи присъствието си в Китай и Азиатско-тихоокеанския регион.

В Китай MSD разполага с научно-изследователски център в столицата Пекин, три фармацевтични завода, координационен център в най-големия град - Шанхай и общо над 5000 служители и работници. От компанията предвиждат през следващите пет години инвестициите й в страната да достигнат $1.5 милиарда.

- Johnson & Johnson (J&J) съобщи за увеличени с 8.5% продажби за първото тримесечие на годината. Най-продаваните медикаменти на най-голямата фармацевтична фирма в света (по продажби) са придобити след покупки на по-малки компании или са резултат от съвместна работа с други фирми:

- Remicade (infliximab) - за лечение на различни автоимунни заболявания - в сътрудничество с MSD (продукт на Janssen Biotech - предишно име Centrocor Biotech, която е собственост на J&J)

- Simponi (golimumab) - за терапия на активен ревматоиден артрит (RА), активен и прогресиращ псориатричен артрит (PsА) и активен анкилозиращ спондилит (AS) - това е продукт на Janssen Biotech (медикаментът е съвместна разработка с Schering-Plough, която вече е собственост на MSD)

- Zytiga (abiraterone) - за лечение на рак на простатата (разработка на Cougar, купена от J&J и маркетирана от Janssen-Cilag, също собственост на J&J)

- Velcade (bortezomib) - за терапия на мултиплен миелом (съвместна разработка с Millennium Pharmaceuticals)

- Stelara (ustekinumab) - за умерен и тежък плакатен псориазис (разработка на Janssen-Cilag)

- Prezista (darunavir) - за терапия на инфекция с HIV (разработка на Tibotec, също вече собственост на J&J)

Първите месеци на годината са успешни и за поделението за медицински и диагностични уреди на компанията, чиито продажби са увеличени с 10.2%, в сравнение с 2012.

- AstraZeneca e с 13% намаление на приходите за първото тримесечие на годината, основно в резултат на отпадането на патентна защита на ключови за компанията медикаменти. С по-малки продажби са: антипсихотичният Seroquel (quetiapine) - с 60%, антихипертензивният Atacand (candesartan) - с 49%, онкологичните Arimidex (anastrozole) - с 33% и Casodex (bicalutamide) - с 13%.

Увеличени са приходите от Iressa (gefitinib), Faslodex (fulvestrant), Symbicort (budesonide/formoterol) и Onglyza (saxagliptin). С увеличени продажби е и тромбоцитният антиагрегант Brilique/Brilinta (ticagrelor), който е от ключово значение за компанията.

- AbbVie (бивша Abbott) e с 9.6% увеличение на продажбите за първото тримесечие, което се дължи в немалка степен на приходите от противовъзпалителния Humira (adalimumab), надминали $2 милиарда. Медикаментът се прилага успешно за лечение на ревматоиден артрит, болест на Crohn и псориазис.

Abbott се раздели на две компании - новата AbbVie наследи биофармацевтичния бизнес на Abbott с поделения в 40 страни по света. В портфолиото на новата фирма влизат едни най-продаваните медикаменти на Abbott, като Humira, AndroGel, Creon... Старата фирма Abbott запазва името и бизнеса с медицински уреди, диагностични тестове, хранителни добавки и генерични медикаменти.

Падането на патентните защити на медикаменти на AbbVie се отрази негативно на продажбите на антилипидните TriCor (fenofibrate) и TriLipix (fenofibric acid) - намаление с 49.6%.

Други лекарства с намалени приходи са: Kaletra (lopinavir/ritonavir) - за HIV инфекция; Lupron (leuprolide) - за рак на простатата; Synthroid (levothyroxine) - за хипотиреоидизъм.

- Bayer е с увеличени приходи (от 2.1%, 10.27 милиарда евро) и нетна печалба (с 11.5%, 1.16 милиарда евро) за първото тримесечие на годината. Но това са резултатите на цялата Bayer Group. От нея само 43% е Bayer Health Care (продажби за първото тримесечие от 4.44 милиарда евро, очаквани продажби за цялата 2013 година от 19 милиарда евро).

Най-продаваните медикаменти на компанията са: Kogenate (рекомбинантен антихемофилен фактор), Betaferon/Betaseron (интерферон бета 1b) за терапия на множествена склероза, Nexavar (sorafenib) - за непреднал бъбречен карцином, и Levitra (vardenafil) - за терапия на еректилна дисфункция.

В бъдеще, компанията възлага най-големи надежди на антикоагуланта Xarelto (rivaroxaban), офталмологичния Eylea (aflibercept) и Stivarga (regorafenib) - за терапия на гастроинтестинални стромални тумори.

Междувременно Bayer увеличи портфолиото си от медикаменти за женско здраве чрез придобиването на специализираната в медикаменти за контрол на забременяването Conceptus срещу $1.1 милиарда.

Водещ продукт на американската компания е Essure - метод за нехирургичен перманентен контрол на забременяването чрез обтурация на фалопиевите тръби. Досегашният опит показва, че Essure е ефективен в 99.8% от случаите.

От Bayer се надяват, че с придобиването на новата технология ще запълнят празнината между интраутеринните системи (спирали) и краткодействащите орални контрацептиви.

- Eli Lilly съобщи обнадеждаващи резултати за дългодействащия антидиабетен медикамент dulaglutide. Медикаментът е агонист на глюкагоно-подобния пептид 1 (GLP-1), който се прилага веднъж седмично. Данните са от две фаза 3 клинични проучвания, част от програмата AWARD.

Резултатите от първото проучванe показват, че dulaglutide намалява в по-значителна степен стойностите на гликирания хемоглобин A1c, в сравнение с инсулин glargine за период от 52 седмици при болни с диабет тип 2, които са на терапия с metformin и glimeperide. Второто изследване установи, че медикаментът в комбинация с инсулин lispro е по-ефективен от комбинацията glargine/lispro.

Очаква се медикаментът да бъде регистриран от регулаторните органи в Европа и САЩ следващата година.

- Boehringer Ingelheim инвестира във френската Eyevensys, която е разработила нова технология на електротрансфер на протеини, използвани за лечението на очни заболявания. В момента технологията преминава фаза 2 клинични изпитвания за терапия на увеит и възрастово обусловена макулна дегенерация. (ИТ)