МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/07/2013

Уважаеми колеги,

Добри новини за българските лекари и пациенти: от 25 октомври европейските граждани ще имат право да се лекуват във всяка една държава от Европейския съюз (ЕС), по техен избор. Те ще имат право на лекарски преглед, терапия, на всички клинични изследвания и терапевтични процедури, включително и на хирургично лечение, без предварително одобрение от министерство или здравноосигурителен фонд.

Това, че България не е готова да приложи на практика европейската директива едва ли изненадва някого. Това, че Европейската комисия (ЕК) ще ни наложи глоба, също не е изненада. Но готови ли са лекарите у нас да поемат евентуални допълнителни пациенти от Евросъюза, които ще искат да дойдат на „медицински туризъм“, в България?

Нашата кратка телефонна анкета показа, че българските лекари дори не знаят за новата разпоредба, а до влизането й в сила остават само три месеца...

За бедните европейци от останалите държави (които разчитат изцяло на покриване на медицинските услуги от здравните каси), новото решение на ЕК ще е начин да получат по-бърз достъп до скъпоструващи изследвания или до хирургични интервенции, за които чакат в момента с месеци. Освен това, тя предоставя и възможност за улеснен достъп до специалисти. Съвсем естествено, всичко това ще облагодетелства новите членки на ЕС от Източна Европа...

Реимбурсирането на услугите ще става въз основа на приетите цени във всяка една държава (това означава, че бедните европейци от Западна Европа ще плащат по-ниски цени примерно в България, а след това ще могат да получават полагащата им се компенсация у дома, която би могла да е по-голяма от платеното у нас)!

Когато четете това, вече ще са минали 40, 50 и повече дни от началото на протестите на младите, образованите и можещите хора у нас срещу правителството на бившите комунисти и партията на старата Държавна сигурност, подкрепяно от партия, финансирана от Москва.

Добрата новина е, че това са протести срещу старото, отживялото, ретроградното, срещу невежеството, духовната криза и поредния опит да се раздели обществото ни на бедни и богати, на олигарси и лумпени, на професионалисти и пенсионери с ограбени преди това пенсионни фондове, на прасета и овце, дори на София и „провинция“... Протести срещу информационното затъмнение, срещу лъжите и напразните обещания, срещу подклаждането на недоверие, разделение и безизходица, в защита на европейските хуманни ценности: свобода, прозрачност, отговорност, демокрация.

Сигурна съм, че много от вас са били по площадите, но още не съм чула гласа, позицията, протеста, на лекарското съсловие срещу правителство, което изолира България от Европа, тласка я към „източната“ орбита, подготвя доразграбването й.

Надявам се повече хора да прочетат написаното в уеб сайтовете на Дневник (www.dnevnik.bg) и вестник Капитал (www.capital.bg) - интелигентни анализи и коментари на млади и мислещи хора, несъгласни с унижението на България. Земя, като една човешка длан, която явно все още може да се доразграбва и заробва, след като много от добрите хора остават безучастни.

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега