МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/05/2013

Уважаеми колеги,

Новост в този брой на МD e най-новият член на редакционния ни екип - д-р Елена Петкова. Тя се присъедини към седмината колеги в редакцията ни през май и до есента ще се подготвя да ме смени като главен редактор на списанието. Подобно на всички останали наши редактори, и д-р Петкова е практикуващ лекар - тя е специализант по алерлоголия.

Като обучаващ се главен редактор на МД, д-р Петкова ще се среща през следващите месеци с колеги от всички специалности и от различни здравни заведения, със студенти по медицина и ръководства на фармацевтични фирми, ще участва в конгреси и други форуми, където ще представя МД. Целта на всичко това е, да разберем кои теми са най-интересни за колегията, така че да превърнем нашия Медицински Дайджест в още по-полезно за клиничната практика специализирано издание.

В навечерието на своята 10-годишнина, МД трябва да се подмлади, за да може да продължава да защитава позициите си на единствено специализирано издание в България, което поднася на колегията новостите с фокус върху клиничната практика във всички области на медицината.

Д-р Петкова ще поеме от септември управлението на медицинско списание с най-много платени абонати у нас, с най-много статии във всеки брой и с най-голям обем! МД е и единственото специализирано издание, което присъства на конгресите и основните събития на различните медицински специалности.

И още факти, които правят МД уникално: в библиотеките на петте медицински университета в страната и в тези на някои болници и университетски клиники има пълен деветгодишен архив на списанието; то се разпространява сред студентите-медици от пети и шести курс; продава се (и свършва бързо) в будките до Медицински университет - София...

Он-лайн архивът на МД (заедно със статиите на списанията ни Кардио Д и Доктор Д) е най-голямата медицинска информационна база данни на български език в интернет! Всекидневно тя се чете от над 1400 уникални посетители, като 66% от тях са нови читатели.

МД ще има свой малък щанд и по време на изложението „Мисия здраве” от 7 до 9 юни пред НДК в София. Там ще можете да се срещнете с членове на екипа ни, да станете наш абонат, да видите нови и стари броеве на МД, Доктор Д, Кардио Д и Клуб Д, както и книгата на д-р Ивайло Траянов „Сърдечносъдови заболявания и бременност”.

В настоящия брой може да четете:

- в рубрика Алергология - Нови медикаменти за лечение на бронхиална астма

- в Нефрология - Нови указания за лечение на анемията при хронично бъбречно заболяване

- в Акушерство и гинекология - Нови данни за HPV ваксините в Европа

- в Ендокринология - Нови европейски стандарти за терапия на остеопорозата при жени след менопаузата

- в Урология – Еволюция на бета-блокерите за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия

- в Офталмология – Новости в лечението на синдрома на сухото око

- в Отоларингология – Нови указания за диагноза и лечение на острия среден отит при децата

- в Кардиология – Европейско ръководство за приложени на новите перорални антикоагуланти...

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега