Lorcaserin – нов медикамент за лечение на затлъстяване01/09/2012

Belviq (lorcaserin) на Arena Pharmaceuticals* бе одобрен от FDA за терапия на пациенти със затлъстяване (1). Lorcaserin е първият медикамент за лечение на затлъстяване, след регистрацията на orlistat (Xenical на Roche; Alli на GSK) през 1999 и се очаква на пазара в САЩ през първото тримесечие на 2013.

Медикаментът ще се прилага като добавка към диета и повишена физическа активност при хора с индекс на телесна маса (ИТМ)>30 kg/m2 (затлъстяване), както и при пациенти, които имат ИТМ >27 kg/m2 (наднормено тегло) и свързани сърдечносъдови рискови фактори.

През октомври 2010, FDA отказа регистрация на Belviq, поради данни за увеличен риск за злокачествени заболявания в предклиничните изпитвания върху животни. В последствие, резултатите от фаза 3 проучванията BLOOM и BLOSSOM доказаха, че приемът на lorcaserin води до средна редукция на телесното тегло от 5-6 kg.

След обобщение на цялата налична информация през май, Консултативният комитет на FDA констатира, че липсват данни за повишен риск от злокачествени заболявания, свързани с медикамента. Съществува обаче възможен повишен риск за сърдечна валвулопатия и други неблагоприятни сърдечносъдови ефекти.

Според проф. Robert Eckel от University of Colorado School of Medicine в Denver, има належаща нужда от нови медикаменти за лечение на затлъстяване.

Противно на становището на проф. Eckel, неправителствената организация Public Citizen се обяви против одобрението на медикамента, поради риск за клапно увреждане.

В средата на 90-те години, комбинацията fenflumarin/phentermine (по-популярна като fen-phen) бе изтеглена от пазара поради подобни усложнения, за които се предполага, че се дължат на съставката fenflumarine.

През юли FDA одобри и друг антиобезитетен медикамент – Qnexa (phentermine + topiramate с удължено освобождаване – extended release – ER) на Vivus**, комбинация от phentermine и topiramate с контролирано освобождаване, който ще се появи на пазара в САЩ преди края на годината.*** (ИТ)

* http://healthland.time.com/2012/06/28/belviq-5-things-you-need-to-know-about-the-new-diet-pill/

** Qnexa бе свързан с вродени дефекти на плода и повишена сърдечна честота. FDA предупреди жените, които използват медикамента и са в детеродна възраст задължително да бъдат на противозачатъчни.

FDA задължи Vivus да направи и шест постмакетингови проучвания, сред които продължително за потенциални сърдечносъдови проблеми, свързани с Qnexa, който е комбинация от потискащия апетита phentermine и антиконвулсанта topiramate (www.vivus.com/docs/QsymiaMedGuide.pdf и http://www.vivus.com/docs/QsymiaPI.pdf)

*** Сравнение между двата медикамента http://www.webmd.com/diet/news/20120718/qsymia-belviq-new-weight-loss-drugs-compared

Използван източник:

1. FDA approves Belviq to treat some overweight or obese adults http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm309993.htm