Епидемиите от коклюш – резултат от пропуски в имунизационното покритие01/09/2012

От началото на 2012 до месец юли е наблюдавано увеличение на заболелите от коклюш в САЩ в сравнение със същия период на 2011, като през април в щата Washington е обявена епидемия (3285 случаи спрямо 253 по същото време през 2011 (1).

Общият брой на болните от коклюш в САЩ през първата половина на тази година е над 17 000 (в сравнение с 965 през 2011 и 608 през 2010), съобщиха американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) през юли.

Девет от случаите са завършили летално, като повечето от тях са сред кърмачета на възраст под три месеца.

Настоящата епидемия в САЩ може да се окаже най-тежката след взрива на тази инфекция през 1959, когато са регистрирани около 40 000 заболели.

Анализът на епидемиологичните данни е показал също така, че кърмачетата под три месеца имат и най-висока заболеваемост от коклюш в сравнение с всички останали групи.

Следващата най-засегната от инфекцията детска възраст е тази от 7 до 10 години. Наблюдавано е увеличение на случаите с коклюш и сред юношите на възраст от 13 до 14 години.

Анализът на данните за проведените ваксинации е показал, че 76% от децата на възраст от три месеца до 10 години са били имунизирани против коклюш*, като само 43% от 11-12-годишните са получили реваксинация с ваксината Tdap.

Освен с непълния имунизационен статус, тазгодишните епидемични взривове от коклюш в САЩ могат да бъдат обяснени с намаляване на изградения имунитет след имунизацията в ранна детска възраст, което налага преосмисляне на имунизационната политика и включване на периодични реимунизации (бустерни дози) в зряла възраст за поддържане на напрегнат имунитет при всеки човек и на профилактичния ефект от имунизацията на популационно ниво (2).

Според настоящите указания в САЩ, на реимунизация с Tdap подлежат всички, които са в близък контакт с кърмачета – родители, братя и сестри, баби и дядовци (включително тези над 65 години)*, детегледачки, здравни работници.

В края на 2011 експертите в САЩ промениха своите указания за жените в детеродна възраст, като препоръчаха реимунизация на бременните с Tdap след 20 гестационна седмица с цел да се осигури защита на бъдещото дете през първите два месеца след раждането, когато то е най-уязвимо при инфекция с коклюш и рискът за летален изход е най-висок.

Експертите препоръчват реимунизация на 11-12-годишна възраст с Tdap вместо с Td*, както и бустерна доза Tdap при възрастни между 19 и 64 години, особено при тези, които са в близък контакт с кърмачета (ваксината Boostrix на GSK може да се прилага и при хора на възраст 65 години и нагоре). Необходимо е спазване на интервал от поне две години след последната Td имунизация.

Всички жени са насърчавани за реимунизация с Tdap непосредствено след раждането, като отпада изискването за минимален интервал от две години след последната реимунизация с Td.

За всички деца на възраст между седем и 10 години, които не са завършили пълната имунизационна схема*, също се препоръчва реимунизация с Tdap (ваксината Boostrix на GSK е разрешена за приложение в ЕС над 4-годишна възраст). (КД)

* Съгласно Имунизационния календар на България, от април 2010 децата се имунизират с петвалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш (pertussis), полиомиелит (инактивирана) и хемофилус инфлуенце тип b (DTaP-IPV-Hib – Pentaxim, Sanofi-Pasteur, Infanrix-IPV+Hib, GSK, i.m.) на 2-ри, 3-ти и 4-ти месец от живота им (първична имунизация) и се реимунизират с петвалентната ваксина на 16 месеца (не по-рано от една година след първата имунизация – трети прием).

При тези деца, четиривалентната ваксина (Tetraxim, DTаP и инактивирана полиомиелитна ваксина DTаP-IPV – Tetraxim, Sanofi-Pasteur, i.m.) се прилага само за реимунизация на шестата година.

Реимунизация срещу дифтерия и тетанус (Td) се извършва на 12-17-годишна възраст и от 25-годишна възраст през 10 години периодични реимунизации с бустерни дози на ваксината Td за възрастни (Tetadif е показана при възрастни и деца над 7-годишна възраст). При тези групи хора може алтернативно да се проведе реимуназация с комбинирана ваксина, включваща и безклетъчна коклюшна компонента (Tdap), която е одобрена за приложение при юноши и възрастни. Те не трябва да се използват за първична имунизация.

Tdap ваксини са активна бустер имунизация са:

– Boostrix (GSK, http://www.gsk.bg/docs/Boostrix_SPC.pdf) – показана в ЕС, включително и в България, за ваксиниране на пациенти над 4-годишна възраст, включително и при хора на възраст 65 години

– Adacel (Sanofi-Pasteur) – показана за ваксиниране на пациенти между 11 и 64 години

За допълнителна информация:

http://www.vaksini.bg/8/view.html, http://www.vaksini.bg/calendar.html

Активна бустер имунизация против коклюш http://www.spisaniemd.bg

Използвани източници:

1. Pertussis outbreaks. Centers for disease control and prevention http://www.cdc.gov/pertussis/outbreaks.html

2. Fryhofer S. Pertussis and cocooning strategies: The latest from ACIP http://www.medscape.com