Нови фиксирани комбинации при акне01/06/2012

Въвеждането на комбинирани терапевтични продукти при лечението на акне води до повишена ефективност на лечението чрез атакуване на различни патофизиологични механизми. Две нови комбинации са clindamycin+tretinoin и adapalene+bezoylperoxide* (1).

Clindamycin phosphate 1.2% + tretinoin 0.025% гел

За тази фиксирана комбинация е характерно съчетанието на антибактериалните свойства на clindamycin с комедолитичното и антикомедогенно действие на tretinoin (локален ретиноид), за да се атакуват няколко механизма в патогенезата на акнето.

Комбинацията води до по-голямо намаление на броя на комедоните и възпалителните лезии след 12 седмици на приложение, в сравнение с употребата на всеки един от компонентите поотделно.

Adapalene (0.1%) + benzoyl peroxide (2.5%) гел

Adapalene (локален ретиноид) притежава комедолитични, антикомедогенни и противовъзпалителни свойства, докато benzoyl peroxide (BPO) e високо липофилно окислително средство с бактерицидни и кератолитични ефекти.

BPO (органичен пероксид) намалява честотата на бактериалната резистентност, в сравнение с локалните антибиотици, и може да се използва за дълъг период от време. Профилът на безопасност на тази комбинация е съпоставим с този на монотерапията с adapalene. (ЗВ)

* Тези препарати са регистрирани само в САЩ и Канада, но не и Европа

Изпoлзван източник:

1. Fu L., Vender R. Newer approaches in topical combination therapy for acne. Skin Therapy Letter 2011;16:9 www.skintherapyletter.com