МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/03/2012

Уважаеми колеги,

Никога досега не сме се затруднявали повече в подбора на новини и статии, както в този брой на МD. Не помогна и публикуването на допълнителни страници. Рубрика Кардиология, водена от обзорната статия за акцентите в тази област през 2011, отново е събрала и то актуална и концентрирана, много повече информация отколкото специализираните кардио списания...

Но това е и основата цел на нашето дайджест издание – да поднесе на колегията новостите в медицината, топ новините по света и у нас, но с принадена стойност, благодарение на труда на нашите редактори, които са лекари с различни специалности (техните имена и инициалите, които виждате накрая на всяка статия – например, д-р Ивайло Траянов (ИТ), д-р Кремена Димитрова (КД), са публикувани във всеки брой в редакционно ни каре в дясно на тази страница).

Ако обърнете внимание на библиографията (Използвани източници), ще установите колко актуални са наистина нашите статии – по правило, водещият ни източник е винаги от последните месеци на същата година! По правило, правим задълбочен преглед на литературата по въпроса и се стараем да ви поднесем различни гледни точки. Така че нашите публикации не са преводни, а са авторски статии!

Предлагаме продължение на темата за работата на лекарите в Австрия, с информация за частната клиника Doebling във Виена. През последните седмици бяха организирани няколко изложения за предлагане на работа за български лекари, където присъстваше и МD - в София, Пловдив, Стара Загора… Готови ли са младите колеги за работа в други европейски държави - надяваме се въпросната статия да отговори поне отчасти на този въпрос.

Подготовката ни за конгресите по ендокринология и дерматология през месец април ни предизвика да напишем статии и в тези области. Ще се видим съответно в Пловдив и Златни пясъци, където отново ще ви представим новия брой на МД!

Във връзка със Световния ден за борба с хемофилията – 17 април, в рубрика хематология сме отделили специално внимание на това заболяване. Новостите в областта на ангиологията и флебологията, педиатрията, пулмологията, неврологията, ортопедията и травматологията, информация за пневмококовите заболявания и ваксини запълват страниците на този брой на МД.

Препоръчвам ви да прочетете статията Спешна помощ за спешната помощ в мартенския брой на вестник Капитал (www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/03/02/1779337_speshna_pomosht_za_speshnata_pomosht). Много от фактите са известни на колегията, но този обзор помага да се види по-цялостно трагичното състояние на нещата.

Корупцията не е български патент: 10 лекари бяха обвинени в Ню Йорк през февруари, че са ощетили застрахователи с около $113 милиона, като са помогнали за функционирането на повече от 100 клиники, които са отчитали непровеждана или ненужно прилагана терапия на пациенти, които са пострадали в автомобилни катастрофи. Неофициално се счита, че присвоените средства са над $500 милиона.

Агенция Ройтерс посвещава свое разследване на корупционни практики на големи фармацевтични фирми в Източна Европа (www.reuters.com/article/2012/02/28/us-pharma-corruption-idUSTRE81R0S720120228), фокусирайки върху Сърбия, където 10 лекаря и представители на фирми са обвинени в получаване и даване на подкупи за над 500 000 евро.

Гърция, разбира се, е дадена за пример с обвинението срещу най-големия производител на изкуствени коленни и тазобедрени стави Smith & Nephew, който е платил $22 милиона като извънсъдебно споразумение за даване на подкупи на гръцки лекари. Цитиран е имейл на гръцки представител на фирмата, който казва, че има нужда от пари в от специален фонд на фирмата, който съществува за да „предоставя пари в брой (за лекари), което е неизбежна част от гръцкия начин на живот”.

Финансовата инжекция за фалиралата Гърция беше придружена от изисквания за икономии. В здравния сектор това е увеличение на използването на генерични медикаменти с 35% тази година и с 60% през 2013, а производителите на генерични аналози трябва да намалят цените до 40% от тези на оригиналните (Гърция е единствената страна, където разликата между двете е символична).

Годишен абонамент за 8 книжки на МД може да се направи във всеки пощенски клон на страната до 10-о число на всеки месец.

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега