Една клиника-мечта01/03/2012

В осемгодишната история на МD не сме имали по-коментирана публикация от интервюто в декемврийския ни брой с президента на Австрийската лекарска камара, който разказва за условията на работа на колегията в Австрия.

Там той споменава между другото, че млад лекар получава между 2500 и 3000 евро месечно (преди 50% удръжки), медик с богат опит и дълъг стаж – между 6000 и 6500 евро (отново преди 50% удръжки).

Затова продължаваме темата с наученото от разговор с медицинския директор на една от най-известните частни клиники във Виена проф. д-р Christian Kainz (на снимката).

През Doebling Privat Klinik (www.pkd.at) преминават годишно над 9000 пациенти (много от тях от чужбина) като за всеки един случай отговаря конкретен лекар – мечтаната от всеки болен и специалист система „един лекар-един пациент”.

Специалността на този лекар отговаря на основното заболяване (гастроентеролог, кардиолог и т.н.) и на водещите нужди на болния, като той не само съветва и информира конкретния пациент, но работи и координира всички свои колеги, поканени за консултация по случая.

Целта е накрая да се постави точна диагноза на пациента и да му се предпише правилното лечение и режим на поведение (да му се дадат точни инструкции и съвети), както и да му се препоръча кога и какви контролни прегледи трябва да провежда в бъдеще.

Частната клиника подбира своите лекари на базата на тяхната подготовка, но и репутация, като мнозинството са външни консултанти, доказани експерти в своята област, които се канят при нужда.

Да, цените в Doebling Privat Klinik са високи. От тях лекарят, който отговоря за пациента, получава при тридневен стационарен престой на болния 900 евро, а при седемдневен – 1300 евро (по-дългият болничен престой се „наказва” финансово). За хирургични интервенции лекарите получават между 350 и 3800 евро (отново преди данъци и удръжки). Външните консултанти делят парите си с болницата наполовина.

Какво означава това за годишния доход на лекар (вече доказал се, за да бъде поканен да работи в престижната клиника)? Между 70 000 и 100 000 евро преди неизбежните 50% данъци, като исторически офталмолозите са добре платените, а педиатрите имат по-скромни приходи.

Пациентите от чужбина плащат в повечето случаи всичко от джоба си (освен когато имат частни застраховки, които покриват медицинските им разходи). За австрийските пациенти цените в клиниката се поделят между: стандартната здравна застраховка в страната; допълнителната им частна застраховка, която имат повечето хора от средната класа; плащане със собствени средства.

Любопитното е, че за всяко 1 евро, което различните здравни каси в Австрия плащат на държавните и общински болници, Doebling Privat Klinik получава само 35 цента. Може би и защото частната болница може да подбира случаите си…

Сред пациентите от чужбина най-многобройни са тези от Румъния, Русия, Украйна. Да, има и българи, които предпочитат „медицински туризъм до Виена”. Обясненията им защо са елементарни и логични: „експертна помощ от отзивчиви и обясняващи всичко лекари, без чакане, при идеален комфорт”.

Според проф. Kainz, тайната на успеха на Doebling Privat Klinik е, че: цялостната дейност е водена от нуждите на клиента (да, пациентът е и клиент); болницата е с условията и лукса на хотел; възможност за избор на лекар с нужната за случая специалност; липса на чакане; индивидуален подход и грижа за всеки болен, висок професионализъм не само на лекарите, но и на целия персонал… Бихме добавили само още стриктна дисциплина и правилен мениджмънт, и на последно място по значимост за всеки болен човек – мило отношение и предоставяне на необходимата информация за заболяването.

Самият проф. Кристиан Кайнц, специалист акушерогинеколог, има многобройни и дългогодишни пациентки, и дели времето си между управлението на медицинската дейност и прегледите. Болницата се управлява от триумвират, в който влизат още административен директор и директор на медицинските сестри.

При нужда и когато пациентът няма много време (има само няколко часа престой във Виена) лекарите променят графиците си, уреждат се спешно консилиуми, търсят се бързо консултанти, които могат да помогнат. В болницата говорят арабски, руски, български. Английският е просто задължителен.

Но това е за чужденците. Защо виенчани предпочитат клиниката? Причините са същите. За хората с пари и малко свободно време условията на Doebling Privat Klinik са напълно приемливи (това са обикновено допълнително и частно застрахованите пациенти).

За да ги привлече болницата е в сериозна конкуренция с другите частни клиники във Виена и страната. Тази конкуренция помага качеството на услугата да се подобрява, „контролира” цените, изисква най-доброто от лекарите и персонала. И никой не се срамува от този „здравен бизнес”, защото от него има нужда и от него печелят всички.

Към болницата работи и изключително популярната поликлиника Ambulatorium Doebling. Много от услугите, предлагани в нея, се заплащат от различните здравни каси в Австрия. Но и в поликлиниката обслужването на пациентите е на нивото на частната болница, с два компонента, които привличат пациентите – липса на чакане и комуникативни лекари, които наистина разговарят професионално и подробно с болните. (ДЯ)

Частната клиника Дьоблинг разполага със 160 болнични легла, 60 специалисти в различни области на медицината („всичко под един покрив”), четири модерни операционни зали и постоперативна реанимация, родилно отделение и отделение по физикална терапия и рехабилитация

Мултидисциплинарната амбулатория Дьоблинг има кабинети по Imaging Diagnostics and Interventional Radiology, General Surgery, Endoscopic Surgery, Vascular Surgery, Internal Medicine, Gynaecology and Obstetrics, Laboratory Diagnostics, Nuclear Medicine and Isotope Diagnostics, EEG Laboratory (Electroencephalogram)