Кои са функционалните храни?01/02/2012

Хранителен продукт може да се превърне във функционална храна, с помощта на един от посочените пет биотехнологични метода:

1. Отстраняване на хранителна съставка, която доказано може да има вредно влияние (хидролизиране на протеин с потенциални алергенни свойства – частично хидролизирани адаптирани млека)

2. Увеличаване на концентрацията на естествена хранителна съставка до степен, която може да отключи благоприятни ефекти - обогатяване с микроелемент с цел да се постигне намаляване на риска за заболяване или други здравни ползи (витамин Д и калций за намаляване на риска за остеопороза при възрастните хора)

3. Добавяне на компоненти, които не се срещат обичайно в повечето храни и които не са задължително макро-или микронутриенти, но притежават доказани благоприятни ефекти (невитаминни антиоксиданти или пребиотици)

4. Заместване на хранителна съставка, която обичайно е макронутриент (наситени мастни киселини), но чийто прием в прекомерно количество може да води до вредни ефекти с друг компонент, който има благоприятно действие (омега-3 мастни киселини)

5. Увеличаване на бионаличността или стабилността на съставка, която притежава функционален ефект (тип А храни) или намалява потенциалния риск за заболяване (тип В храни)

Функционалните храни:

- не са лекарство или хранителна добавка

- имат доказано благоприятно влияние, което надвишава адекватните нутриционни ефекти на естествените хранителни съставки, като подобряват здравното състояние или намаляват риска за заболяване

- консумират се като интегрална част от нормалната диета

Могат да бъдат естествена храна, в която една от съставките е с усилено действие (микроелемент) или естествена храна, в която е добавена съставка, която има благоприятно действие (селектирани пробиотични бактерии, които подобряват чревната флора) или отстраняване на съставка (хидролизиране на протеин, които има алергенни свойства).

Функционалните храни са храни или съставки (витамини, минерали и незаменими мастни киселини, фитонутриенти или биологично активни субстанции), които осигуряват здравни ползи, надхвърлящи тези на обичайната храна, консумирана от общата популация.

Tова са храни, които съдържат есенциални нутриенти, чиито количества са необходими за осигуряване на нормалния растеж, развитие, поддържане на здравното състояние и/или имат други желани биологични или физиологични ефекти.

Функционалните храни могат да се приемат в различни форми – някои от тях са конвенционални продукти, съдържащи биологично активни компоненти, които са с установени здравни ефекти.

Други - могат да бъдат специално променени с цел да намаляват риска за някои заболявания при конкретни групи хора – например:

- обогатени с фолати зърнени храни (подходящи за бременни жени с цел намаляване на риска на плода за вродени малформации)

- маргарини, обогатени с фитостерол и станол (за понижаване на нивото на холестерола)

- прясно мляко, обогатено с калций и витамин Д (за подобряване на костното здраве)

Първичната роля на диетата е да осигури достатъчно нутриенти, които да покрият хранителните нужди на организма и да поддържат неговото биологично здраве, физическа и умствена активност. Много традиционни храни като плодове и зеленчуци, соя, зърнени храни, ядки и мляко съдържат компоненти, които имат потенциални благоприятни ефекти.

Нутрициологията промени представата за здравословното хранене – от класическата негативна позиция за ограничаване и избягване на някои храни до съвременния модел за оптимално хранене.

Днес се смята, че някои биологично активни съставки на храните (минерали, витамини, антиоксиданти, фитохимикали, пробиотици, мастни киселини или фибри) могат да подобрят физическото и психичното здраве и да намалят риска за развитието на болести (сърдечносъдови, ракови, остеопороза).

Концепцията за функционалните храни е родена в Япония през 80-те години на миналия век, като идеята е да се постигне удължаване на живота на хората и дълголетие, но чрез забавяне на процесите на стареене и постигане на по-добро физическо и психично здраве.

В Европейския съюз с разработката и одобрението на функционалните храни се занимава специалната организация към Европейската комисия FUFOSE (Functional Food Science in Europe) в сътрудничество с eвропейския ILSI (International Life Science Institute).