Диета през бременността01/02/2012

American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) публикува нови указания за оптимално хранене по време на бременността (1).

Основни хранителни съставки

Всяка диета трябва да включва протеини, въглехидрати, витамини, минерали и мазнини. По време на бременността повечето препоръчвани хранителни съставки, витамини и минерали трябва да се приемат в по-големи количества.

Не е необходимо да се приемат хранителни добавки и микроелементи всеки ден; достатъчно е храненето с разнообразни храни от основните групи.

При нормално телесно тегло преди бременността, приемът на допълнителни 300 калории е оптимален за нормалното протичане на бременността и за развитието на плода. Тези калории съответстват на половин сандвич или една чаша обезмаслено мляко.

През третия триместър е необходимо калориите да се увеличат още малко. За предпочитане е повече хранения с по-малко количество храна, вместо обичайните три хранения дневно.

Ако бременната е с наднормено тегло или затлъстяване, е необходим по-стриктен контрол на храненето. В тези случаи се препоръчва дори леко отслабване за осигуряване на нормално развитие на плода.

Необходимото количество храна се изчислява въз основа на височината, телесното тегло преди забременяването, термина на раждане и седмичното физическо натоварване.

Жените с наднормено тегло и затлъстяване са с повишен риск за гестационен диабет, повишено артериално налягане, прееклампсия и Цезарово сечение. Новородените на тази група жени са с повишен риск за вродени аномалии, макрозомия и затлъстяване в детството.

При жени с BMI >30 kg/m2 се препоръчва наддаване на тегло не повече от 5-9 kg, а при тези с BMI >40 kg/m2 – леко отслабване през бременността. Намаляването на телесното тегло не трябва да става драстично и е необходимо да се извърши индивидуализирано под периодичното наблюдение на лекар.

Хранителни добавки през бременността

Бременните жени се нуждаят от допълнително желязо и Vit. B9 (фолиева киселина). Те могат да се приемат като пренатални добавки с поливитаминни препарати*, които съдържат Vit. A, C, D и минерални съставки като цинк и мед.

При всички случаи е необходима консултация с лекар, тъй като високият прием на някои витамини и минерали може да има негативен ефект върху протичането на бременността.

- фолиева киселина (Vit. B9)**. Преди забременяване и през първите 12 седмици на бременността са необходими около 0.4 mg дневно за намаляване на риска за дефекти на невралната тръба на плода. Фолиевата киселина се добавя към някои храни (хляб, тестени изделия, ориз, брашно, зърнени храни).

Тъй като невинаги е възможно осигуряването на достатъчно количество с диетата, е необходимо бременните жени да приемат мултивитаминни добавки съдържащи 0.4 mg витамин B9.

Жени, които имат дете с дефект на невралната тръба или приемат някои медикаменти, трябва да получават по-висока доза фолиева киселина – около 4 mg дневно, но самостоятелно, а не като част от добавки с мултивитамини.

- желязо. Желязото в еритроцитите подпомага транспорта на кислорода до органите, тъканите и плода. Бременните жени се нуждаят от повече желязо, за да се поддържа нормалния растеж на плода и да се осигури по-голям обем циркулираща кръв.

Недостигът на желязо е свързан с развитието на желязодефицитна анемия. Приемът на хранителни добавки с желязо трябва да става на празен стомах или в комбинация с източник на витамин C (чаша плодов сок), което подпомага абсорбцията му.

Жени, които са на вегетарианска диета, могат да я продължат през бременността, при условие, че приемат достатъчно протеини. При тях най-вероятно ще е необходим прием на хранителни добавки и особено на желязо, Vit. B12 и Vit. D. (ИТ)

* Подходящи за бременни жени са мултивитаминните препарати:

Centrum Materna на Pfizer

Prenatal на Jamieson

MamaVit на PharmaSwiss

** Подходаща за бременни жени е моновитаминната добавка Folic acid на Jamieson

За допълнителна информация:

Добавки с фолиева киселина при жени с диабет, които планират бременност. Доктор Д, 2010 бр.1, пролет www.spisaniemd.bg

Фолиевата киселина намалява риска за вродени сърдечни малформации при плода. МД 2008, бр. 1, февруари

Използван източник:

1. АCOG Nutrition during pregnancy www.acog.org