МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/11/2011

Уважаеми колеги,

Голямата ни статия в този брой е ракът на гърдата, написана в съавторство с експерта в тази област д-р Теофил Седлоев. Интересът към тази тема е огромен, затова на нея посвещаваме корицата на броя и рубрика Онкология, в която даваме подробно описание на различните терапевтични подходи.

За пореден път описваме вредните последици от ХЗТ (хормонозаместителната терапия), за която е доказано в многобройни клинични проучвания, че е канцерогенна и един от факторите, повишаващи риска за ... рак на гърдата.

Кардиологичната ни рубрика, под редакцията и с коментарите на д-р Сотир Марчев, заема цели 13 страници и отново е с фокус върху новостите в клиничната практика, този път за новите антиаритмици в терапията на предсърдното мъждене.

Бъбречната трансплантация е пространно анализирана от друг наш гост-автор в този брой - доц. д-р Емил Паскалев, д.м.н., която също е с акцент върху клиничната практика в областта.

Новостите в терапията на острите неусложнени инфекции на пикочните пътища при жени е урологичната ни тема, която обобщава в пет страници огромен клиничен опит.

Правилата, които спазваме при списването на МД и подробности от редакционната ни „кухня”, описваме за първи път в изисквания към нашите автори. Надявам се, че това обяснява защо МД е уникално списание с практическа насоченост и внимание към читателя.

Нобеловата награда за медицина 2011 беше разделена през октомври между трима учени – американеца Bruce Beutler и френския му колега Jules Hoffmann за откритията им в областта на активирането на вродения имунитет и родения в Канада Raalph Steinman за проучванията му на дендритните клетки и ролята им при придобития имунитет.

А ето и 15-те най-четени статии в архива на уеб страницата ни www.spisaniemd.bg през последните 45 дни, като половината от тях са фаворити на читателите ни онлайн вече пети месец:

Подагра – диагноза и лечение от д-р Ивайло Траянов – 220 прочитания

Диагноза и лечение на остра белодробна емболия от д-р Олберк Ибишев - 185

IDflu – първата интрадермална противогрипна ваксина, е в България от д-р Зорница Василева - 165

Фибромиалгия – нова концепция за синдрома от д-р Кремена Димитрова - 150

Диагноза и лечение на отока на колянната става от д-р Зорница Василева - 137

Диагноза и лечение на пневмоторакс от д-р Олберк Ибишев - 135

Prolia – нов медикамент за лечение на остеопороза от д-р Ивайло Траянов - 123

Анти-Мюлеровият хормон – основен серумен маркер за овариална дисфункция? от д-р Олберк Ибишев – 106

PSA при рак на простатата от д-р Ивайло Траянов - 105

Псориазис – eтиология, патогенеза и лечение от доц. д-р Мери Ганчева - 104

Поведение при задно отлепване на стъкловидното тяло от д-р Анел Дуваджиева - 97

Терапевтични възможности при диабетна невропатия от д-р Кремена Димитрова - 95

Медикаментозна терапия на хроничната болка при костни метастази от д-р Ивайло Траянов - 93

Антибиотици и тяхното приложение в клиничната практика от д-р Камелия Павлова - 86

Диагноза и лечение на бактериален конюнктивит при деца от д-р Анел Дуваджиева - 84

Всичко това е онлайн. За да имате луксозния 80-страничен богато илюстрован брой на МД в кабинета си или у дома, сега е моментът да се абонирате – само 16 лв. за следващите 12 месеца!