МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/09/2011

Уважаеми колеги,

Потърсихме мнението на Българския лекарски съюз по най-наболелите проблеми на съсловието ни. Отговорите на председателя д-р Райчинов можете да намерите в рубриката ни Колегиум.

В този брой ви представяме (както е традиция за МД) и най-новото от конгреса на Европейското дружество по кардиология, провел се в Париж в края на август. Най-голяма част от броя е посветена на онкологичните заболявания, като статиите по тази тема са разпределени в различни рубрики – Онкология, Дерматология, Ендокринология, Хематология. Подготвили сме и големи рубрики Психиатрия и Гастроентерология.

Според Националния статистически институт, средният месечен разход на всеки член на българско домакинство през второто тримесечие за здравеопазване е бил по 17 лв. (нарастване с 11.5%). Това означава, че българинът харчи (официално поне) 57 стотинки на ден за здраве – поне според мен, това съвсем не е голяма сума и не оправдава постоянните популистични медийни истерии за големите харчове за здраве.

Проф. д-р Александър Чирков, в интервю за вестник 24 часа, заявява между другото: “... лекарите, за съжаление, спират да събират познания - да четат медицински журнали и да публикуват клинични и експериментални изследвания. Те отделят все по-малко време да разговарят задълбочено с пациентите при поставяне на диагноза.

Над 90% диагностиката им се базира на апаратни и лабораторни изследвания, без да се запознаят при задълбочен разговор с пациента, с неговите оплаквания, психическо състояние и страдания. Апаратурата и лабораторните резултати не поставят диагноза, те са само в помощ на медицинската мисловна култура на лекаря.

Тест за познанията на лекарите - от джипита до университетските професори, показа отчайващи резултати в Германия миналата година - 85% от тях не го бяха преминали.

У нас резултатите от такъв тест вероятно ще бъдат още по-шокиращи. Затова не би трябвало да се поощрява този начин на лечение и от държавата.

А сега заради грешен пиар висши държавници ходят от болница на болница да откриват нови апаратури. Това, простете, в Западна Европа няма да го направи дори и портиер в здравното министерство. Вярно, модерна апаратура ни е необходима, но само тя не е в състояние да лекува. За нея трябват подготвени и квалифицирани специалисти”...

А ето и 15-те най-четени статии в архива на уеб страницата ни www.spisaniemd.bg през последните 45 дни, като много от тях са фаворити на читателите ни олнайн вече четвърти месец:

Подагра – диагноза и лечение от д-р Ивайло Траянов - 322 прочитания

Фибромиалгия – нова концепция за синдрома от д-р Кремена Димитрова – 178

Диагноза и лечение на остра белодробна емболия от д-р Олберк Ибишев – 153

Duodart – нов стандарт в лечението на доброкачествената хиперплазия на простатата от д-р Ивайло Траянов – 147

Фамотидин 10 Медика при повишена стомашна киселинност от д-р Стефан Ханджиев – 143

Диагноза и лечение на отока на колянната става от д-р Зорница Василева – 132 Хипофункция на щитовидната жлеза при болни с адренална инсуфициенция от д-р Кремена Димитрова – 128

Поведение при задно отлепване на стъкловидното тяло от д-р Анел Дуваджиева – 125

Медикаментозна терапия на хроничната болка при костни метастази от д-р Ивайло Траянов – 124

PSA при рак на простатата от д-р Ивайло Траянов – 119

Псориазис – eтиология, патогенеза и лечение от доц. д-р Мери Ганчева – 116

Нов минимално инвазивен подход за отстраняване на липоми от д-р Ася Цанева – 108

Анти-Мюлеровият хормон – основен серумен маркер за овариална дисфункция? от д-р Олберк Ибишев – 105

Диагноза и лечение на пневмоторакс от д-р Олберк Ибишев

Нови данни за уникалната антидепресивна ефективност на Valdoxan от д-р Зорница Василева - 70

Но за да имате луксозния хартиен брой на МД в кабинета си или у дома, трябва да се абонирате – само 16 лв. за следващите 12 месеца!