Държави с най-висока честота на ракови заболявания01/06/2011

Дания е световен лидер в честотата на злокачествените заболявания, а Южна Африка е с най-ниска, показа анализ на данните за 50 нации. Не само някои европейски държави, но Австралия, Нова Зеландия и Северна Америка също са в челната десетица.

Някои страни имат много развити национални здравни системи за ранна диагностика и регистрация на онкологично болните, което също може да обясни разликите в статистическите данни.

Анализът показва, че САЩ заема 10 място по отношение на честотата на карциномите при мъжете и осмо при жените, като петте най-разпространени видове злокачествени тумори са на: белите дробове, простатата, гърдата, дебелото черво и пикочния мехур.

В Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия при мъжете са най-разпространени ракът на простата и белите дробове, а при жените – на гърдата и дебелото черво. И сред двата пола петте най-чести видове карциноми са на: дебелото черво, белите дробове, гърдата, простата и стомаха.

В по-слабо развитите държави в Африка, Азия (без Япония), Латинска Америка, Карибски острови, Малайзия, Микронезия и Полинезия мъжете най-често заболяват от рак на белите дробове и стомаха, а жените - на гърдата, шийката на матката и матката. И за двата пола най-голяма е заболеваемостта от карцином на белите дробове, стомаха, гърдата, черния дроб и дебелото черво.

Заболеваемостта и смъртността от онкологични заболявания в тези държави се увеличава с много по-високи темпове отколкото в богатите страни. Вероятна причина за този феномен е промяната в традиционния начин на живот и в диетата, което води до наднормено тегло, намалена физическа активност, повишена консумация на алкохол и тютюнопушене.