Терапия на атопичен дерматит при деца01/05/2011

Лечението на атопичния дерматит (АД) зависи от възрастта на детето и типа кожни прояви. Родителите трябва да бъдат подробно запознати със заболяването и да бъдат главният фактор, определящ грижите за детето и неговото здравно състояние в бъдеще.

Важно е да бъдат елиминирани така наречените тригер-фактори (отключващи заболяването): аероалергени, хранителни алергени, иританти и стрес.

Към аероалергените спадат домашен прах, микрокърлежи, полени, плесени и козината от домашни животни. Хранителни алергени, влошаващи състоянието на болното дете, са: мляко, ядки, яйчен белтък, соя, риба, жито. Иританти, влияещи негативно на лечебния процес, са: вълна, сапуни, парфюми, повишена температура, влажност.

Лечението на АД се провежда в следните насоки: овладяване на рецидивите, терапия на хроничните лезии, поддържане на ремисиите, профилактика на усложненията (вирусни и бактериални инфекции).

Основата при терапевтичното поведение е осигуряване на нормално функциониране на кожата чрез възстановяване и поддържане на влажността, овладяване на възпалението и суперпонираните инфекции, имуномодулация при по-тежко протичащите случаи.

Постоянното използване на емолиенти е абсолютно задължително както за профилактика на рецидивите, така и за фазите на ремисия, тъй като характерната за АД ксероза се дължи на нарушения във водно-липидния баланс на кожата с дисрегулация в продукцията на церамид.

Това води до по-висока водна загуба, а също и до по-лесна пенетрация на антигени. Емолиентите образуват водонепроницаем филм върху кожната повърхност, предотвратяват загубата на вода през кожата, като позволяват задържането й в стратум корнеум.

Локално лечение: включва компреси в острата фаза, индиферентни линименти и емулсии с противовъзпалително действие, антихистамини и кортикостероиди. Средство на избор в терапията на АД са локалните кортикостероиди, при които обаче влизат в съображение потентността на препарата, продължителността на прилагане и множеството нежелани ефекти, до които те могат да доведат.

Уместно е лечението с комбинирани локални препарати на кортизон с антибиотик, защото кожата на пациентите с АД е с повишена колонизация на Staphylococcus aureus.

Имуносупресивните макролиди - инхибиторите на калциневрина, като tacrolimus и pimecrolimus, се оказват ефективни при локалното лечение на АД, но не са ефикасни при инфектирани лезии.

Те въздействат чрез блокиране на фосфатазната активност на ензима калциневрин, като по този начин възпрепятстват дефосфорилацията и транслокацията на нуклеарен фактор за активиране на Т-лимфоцитите, който от своя страна определя транскрипцията на гените за лимфокини, участващи в алергичното възпаление.

Системна терапия: включва антихистамини, антибиотици, кортикостероиди и циклоспорин А за остро протичащия АД. С недоказана ефективност са изпробваните системни медикаменти azathioprine, mycophenolate mofetil, metothrexate, IFN-gamma и интравенозен gamma-глобулин.

Фототерапията е друг ефикасен метод на лечение на АД. UVA1 терапията се използва за острите фази, докато UVВ е подходяща за хроничните случаи. PUVA* също подобрява състоянието на АД, като bath-PUVA** е по-подходящият метод (избягване на усложненията от системната PUVA).

Алтернативна терапия: включва есенциални мастни киселини, които се съдържат в маслото от иглика и рибеното масло, антиоксиданти, витамини, пробиотици…

Рандомизирано клинично проучване (Arch Dis Child 2005;90:892-897) доказа, че въвеждането на хранителна добавка, съдържаща пробиотика 1х109 Lactobacillus fermentum VRI-033 PCC, при деца със средна и тежка форма на АД води до значително подобряване на болестния процес.

Приоритет на българската школа е високопланинското климатолечение с надморска височина над 1500 м, където болните подобряват своето състояние и достигат до дълги ремисии.

Според “Стратегия и насоки на лечение на атопичния дерматит при деца” на Британската здравна система:

1. Емолиентите трябва да бъдат в основата на лечението и трябва да се използват винаги, даже когато атопичният дерматит е в ремисия

2. Eмолиентите са терапия от първа линия за атопичния дерматит и имат за цел да поддържат бариерната функция на кожата, като задържат вода и я предпазват от иританти и патогени и от болезнено прекомерно изсъхване

3. Емолиентите се използват с локални кортикостероиди

Всичко това налага разработване на специфични продукти за нарастващите нужди на сухата и реактивна атопична кожа.

Серията Atopra е успешният избор на дерматокозметика, като успоредно лечение на третирана със стероидни средства кожа, както и за поддържане на сухата, чувствителна и реактивна кожа. Тя се представя с четири продукта: емулсия, липоемулсия, крем за лице и медицински крем.

Atopra има възможно най-подходящият профил, тъй като използва само безопасни и силно пречистени съставки. Емулгаторите, които присъстват в повечето емолиенти, в по-голямата си част изсушават кожата, което може да доведе до иритация и сърбеж.

В продуктите Atopra е включен нов полимерен емулгатор - Pemulen тип масло във вода. Неговата концентрация е многа ниска – 0.1-0.3% в сравнение с тази на традиционните емулгатори, която е 3-7% и често има дразнещо действие. Тази емулсифицираща система е с незабавно освобождаване на маслената фаза веднага след приложение и не емулгира повторно.

В Atopra няма пропилен гликол, който се съдържа в повечето конкурентни продукти и е с висок потенциал за дразнене и алергия. Тук е използван най-безопасният от всички гликоли в козметиката - бутилен гликол.

Само продуктите на серията Atopra съдържат Velvesil DM - неемулсифициращ силикон кополимер с отлични сензорни характеристики, което допринася за лесно нанасяне с деликатно, дълготрайно копринено усещане.

Atopra емулсия

Atopra емулсия овлажнява и предотвратява изсушаването на кожата, намалява субективните оплаквания от сърбеж и парене, възстановява естествената липидна бариера на кожата. В нея са включени urea 5% и allantoin 0.2%.

Уреята присъства по естествен начин в здравата кожа. Тя е един от трите естествено овлажняващи фактори (natural moisturizing factors), намиращ се във външния слой на човешката кожа и абсорбира влагата от атмосферата.

Специфичните свойства на уреята са хидратиращи и кератолитични, като тя има и директен защитен ефект с подобряване на способността на епидермалната бариера за регенерация.

Уреята в Atopra е защитена от уникален стабилизиращ комплекс, който предотвратява разграждането й с времето.

Основният фармакологичен ефект на алантоина е стимулиране на клетъчната пролиферация и засиленото възстановяване на интактната гранулационна тъкан. Allantoin намалява еритема на кожата, както и трансепидермалната водна загуба.

Atopra липоемулсия

Atopra липоемулсия е лосион, богат на емолиенти, подходящ за много суха кожа. Осигурява дълготраен ефект на овлажняване и образува защитен слой на кожата. Високата концентрация на липофилната част, която е около 40%, не създава чувство за мазна кожа. Добавени са холестерол и сорбитол.

При атопичен дерматит “восъчният матрикс” от липиди - церамиди, холестерол, свободни мастни киселини и холестерол сулфат - е нарушен. А именно те играят критична роля за свойствата на кожата да задържа вода и да функционира като бариера за пропускливост.

При конкурентните продукти за холестерол се използва натурален материал – „масло от Shea”. Тъй като естествената суровина трудно се стандартизира, тя може да съдържа потенциални алергени. В Atopra липоемулсия се използва само силно пречистен холестерол, което го прави по-доброто решение за алергичната кожа.

Крем за лице Аtopra

Atopra крем за лице дава дълготраен ефект на овлажняване, изглажда епидермиса, намалява сърбежа и зачервяването, успокоява кожата.

Освен включените холестерол, хиалуронова киселина и церамид III, подходящи за суха и атопична кожа, в крем за лице Atopra има съставки с противовъзпалителен, антипролиферативен и противосърбежен ефект. Това са SymСalmin - с ефект върху освобождаването на хистамин от мастоцитите и алфа-бизаболол - основна съставка на немската лайка.

Atopra MED крем

Atopra MED крем се прилага в зони, засегнати от АД, съдържа противовъзпалителни и антихистаминови агенти, намалява сърбежа, зачервяването и усещането за опъната кожа, предотвратява изсушаването на кожата.

Включеният в състава на Atopra MED крем sucralfate стимулира клетъчната пролиферация, реепителизация и регенерация. Кореновият екстракт от Pueraria lobata е богат на флавоноиди и заедно със SymCalmin имат силен противовъзпалителен ефект.

Atopra MED крем има успокояващ и облекчаващ ефект веднага след нанасяне. Той овлажнява, намалява десквамацията, повлиява едема и чувството за напрежение и засилва естествената липидна бариера на епидермиса.

Zinalfat крем

Zinalfat крем е дерматокозметичен продукт, който успешно се използва за заздравяване и ускоряване на процеса на излекуване на кожни лезии от различен произход, включително и тези на атопичен дерматит, както и за всекидневна грижа и защита на чувствителна кожа. Прилага се при лечение на интертриго, хейлит, ангулус орис, периорален и себореен дерматит.

Има защитно и противовъзпалително действие върху участъци с повишено потоотделяне и при памперс дерматит. Облекчава възпаления от механичен и химичен произход, след дермато- и пластична хирургия, лазерни и естетични процедури - пилинг, дермабразио, епилация.

Главните му съставки са Cu и Zn - основни микроелементи, присъстващи в организма и коактиватори на ензимни реакции. Цинковият оксид е с антисептично и протективно действие. Медният сулфат има силно антибактериално и възстановително действие - предотвратява бактериалния растеж и стимулира подновяването на клетките.

Цинковият сулфат е мек кератолитик с противовъзпалителна и антибактериална активност. Включените в състава алантоин и сукралфат успокояват и регенерират епидермиса.

Доц. д-р Мери Ганчева, дм – дерматолог

Институт по експериментална морфология и патология

* PUVA (Psoralen UVA) - облъчване с ултравиолетова светлина с А дължина на вълната (UVA) след увеличаване на чувствителността на кожата към UVA чрез перорален прием на псорален (растителен екстракт).

**Bath-PUVA - експозиция на кожата на UVA след 10-минутен престой във вана с разтвор на псорален