Омега-3 полине-наситените мастни киселини подобряват прогнозата при карцином на гърдата01/05/2011

Омега-3 полиненаситените мастни киселини (n-3 PUFA*) - докозахексаенова (DHA) и ейкозапентаенова (EPA), са асоциирани с по-малко нежелани събития, свързани със злокачественото заболяване, и с понижена смъртност при пациентки с карцином на гърдата, показаха резултатите от проучване, публикувани в Journal of Nutrition (1).

EPA и DHA в in vitro условия потискат пролиферацията на карциномните клетки при рак на гърдата, а при лабораторни животни намаляват прогресията на този вид карцином.

Целта на настоящето изследване е да оцени дали приемът на тези полиненаситени мастни киселини има връзка с прогнозата при 3081 жени с диагностициран и лекуван карцином на гърдата в ранен стадий, проследени за среден период от 7.3 години. Всяка от тях е имала дневник за отбелязване на консумацията на n-3 PUFA (морски храни).

Резултатите показват, че жените с по-висок прием с храната на EPA и DHA имат почти 25% по-нисък риск за възникване на събития, свързани с карцинома на гърдата, в сравнение с пациентките с нисък прием. Също така, консумацията на n-3 PUFA сигнификантно и дозо-зависимо намалява смъртността от всякаква причина.** (ЗВ)

* PUFA - Polyunsaturated fatty acids

** В уебсайта на МД www.spisaniemd.bg има повече от 15 публикации по темата n-3 PUFA

Използван източник:

1. Patterson R., Flatt S., Newman V. et al. Marine fatty acid intake is associated with breast cancer prognosis. J. Nutr. 2011;141:2201-206 http://jn.nutrition.org