Месечен диалог01/05/2011

Уважаеми колеги,

Държите в ръцете си първия брой от 100 страници в седемгодишната история на МD!

Вестник Клуб D навърши 20 години! Най-старото специализирано издание за пациенти в България издаде първия си брой през 1991 година. Днес то се получава от 3000 абоната, както и от всички диабетни дружества в страната и в повече от 300 ендокринологични и други кабинети във всички градове в България.

Не забравяйте, Клуб D, който има същия издател като МD, предлага новости и за лекарите! Пълен архив с всички статии във вестника, както и PDF файлове на броевете можете да намерите онлайн на адрес http://spisaniemd.bg/vd.

България изглежда така, сякаш здравеопазването й е било покосено от внезапна смърт, написа вестник Капитал (www.capital.bg): първо място по смъртност от сърдечносъдови заболявания в ЕС, второ - по онкологични, първо място по тютюнопушене, най-ниска продължителност на живота, най-висока детска смъртност (заедно с Румъния).

Най-стряскащо е нивото на кардиологичните заболявания - статистиката казва, че за българите е 3-4 пъти по-вероятно да умрат от миокарден инфаркт в сравнение с останалите европейци. Трябва да уточним, че това не е абсолютно вярна стойност: в българското здравеопазване продължават да липсват точна информация за заболеваемостта и смъртността и добре работещи национални регистри.

Болните с рак са около 200 000 души, а България е една от страните, в които има най-голям процент пациенти с диагностицирано онкологично заболяване в напреднал стадий. Годишно новите случаи са около 33 000, като повече от половината от тях са в III и IV стадий.

През 2008 година 27-те държави от ЕС са изразходвали средно 8.3% от своя БВП за здравеопазване. В България този процент не е надвишавал 4.3% през последните 10 години, което я поставя в дъното на таблицата.

Предлагаме ви 10-те най-четени статии на уебсайта ни www.spisaniemd.bg през април. Водеща е темата за пробиотика Лиолакт, но това е поради активната му телевизионна и онлайн реклама през месеца.

Лиолакт – пробиотик от нова генерация - 266 пъти

Duodart – нов стандарт в лечението на доброкачествената хиперплазия на простатата от д-р Ивайло Траянов- 209

Дилатативна кардиомиопатия от д-р Олберк Ибишев - 166

Amoxicillin в клиничната практика от д-р Зорница Василева- 154

Хипофункция на щитовидната жлеза при болни с адренална инсуфициенция от д-р Кремена Димитрова- 135

Нови антибиотици за лечение на инфекции, причинени от MRSA от д-р Кремена Димитрова - 128

Скрининг за синдром на Down при всички бременни от д-р Ивайло Траянов - 111

Duodart – първи комбиниран препарат за доброкачествена простатна хиперплазия от д-р Ивайло Траянов - 109

Нови данни за уникалната антидепресивна ефективност на Valdoxan от д-р Зорница Василева - 104

Медикаментозна терапия на хроничната болка при костни метастази от д-р Ивайло Траянов - 98

Най-често търсените думи в архива ни (във варианти на латиница и на български) са: ПСА тест, валдоксан, невронтин, расилез, синдром на Даун, кардиопулмонална ресусцитация, метфодиаб, пролиа, перитонзиларен абсцес, коаксил, пневмоторакс, костни метастази, антидепресанти, ксарелто, левофлаксацин, ангиомиолипом...

През април средният брой уникални дневни посетители на сайта е 701, но това е все още бета версия, в която продължаваме да качваме стари броеве на списанията ни МD, Доктор D, Кардио D и Клуб D. Очакванията са през май да имаме онлайн над 6000 статии и да преминем границата от 1000 уникални посетители дневно.

Но ако искате МD в кабинета си или у дома, най-удобно е да се абонирате – струва само 16 лв. за следващите 12 месеца!