Фолиева киселина по време на бременност01/05/2011

Приемът на фолиева киселина и желязо по време на бременност е свързан с раждането на по-интелигентни деца, които имат по-добри фини моторни функции, показаха резултатите от проучване сред непалски жени, публикувани в Journal of the American Medical Association - JAMA (1).

Според изследователите, обгрижването на бременните жени има съществено значение за бъдещото интелектуално развитие на децата, особено на тези, живеещи в икономически неразвити региони, където железният дефицит е често срещан. Желязото е микронутриент, който играе основна роля в развитието на централната нервна система.

Авторите са проследили 676 деца в ранна ученическа възраст (7-9 години), чиито майки са участвали в рандомизирано клинично изпитване и са приемали хранителни добавки, съдържащи желязо, цинк, фолиева киселина и други есенциални микроелементи, по време на бременността си. Целта е била да се установи ефекта на заместителната терапия върху невропсихичното развитие на децата.

Анализът на резултатите показва, че пренаталният прием на хранителни добавки, обогатени с желязо и фолиева киселина, има благоприятен ефект върху интелектуалното развитие, работната памет и моторните функции на децата, особено в райони с висока честота на железен дефицит.

По данни на СЗО в развиващите се страни всяка втора бременна, както и 40% от децата в предучлищна възраст са с желязодефицитна анемия. (КД)

Използван източник:

1. Christian P., Murray-Kolb L., Kharty S. et al. Prenatal micronutrient supplementation and intellectual and motor function in early school-aged children in Nepal. JAMA 2010, December http://jama.ama-assn.org/content/304/24/2716.short