Все повече лекари използват мобилни устройства01/02/2011

Само за една година глобалният пазар за медицински приложения за мобилни устройства се е удвоил и достигнал $84.1 милиона, сочат данни от доклада Worldwide Market for Mobile Medical Apps на консултантската компания Kalorama (www.kaloramainformation.com). Нарастването се дължи основно на по-честото използване на смартфони от медицински специалисти.

През 2010, около 50% от лекарите в развитите страни са използвали смартфон, таблет или PDA за професионални нужди. През 2004 този процент е бил около 25%.

Голяма част от приложенията за смартфони или PDA са оптимизирани за тези устройства програми, които преди това лекарите са използвали на лаптоп или десктоп компютри.

През 2011 се очаква бум на продажбите на таблети, които се очаква да изместят от пазара малките и леки преносими нетбук компютри и да заемат пазарната ниша между смартфоните и лаптопите.

Най-популярни сред съществуващите над 800 медицински приложения са лекарствени справочници, медицински портали за информация и достъп до информационни бази-данни.

Сред най-новите хитове са програма на AliveCorp, която превръща iPhone в ЕКГ монитор с едно отвеждане. Над три милиона лекари са инсталирали iStethoscope, който използва вградения в iPhone микрофон за монитор на сърдечни тонове.

Непрекъснато нарастващото количество информация, необходимостта от бързо взимане на решения и опитите за намаление на здравните разходи, са основни двигатели на навлизането на мобилните приложения сред медицинските специалисти, са основните изводи от доклада. (ИТ)