Propyl-thiouracil е свързан с тежко чернодробно увреждане01/02/2011

Propylthiouracil може да доведе до тежко чернодробно увреждане и остра чернодробна недостатъчност при възрастни и деца, се казва в променената от FDA лекарствена инструкция на препарата.

Препоръчва се пациенти, които започват лечение на хипертиреоидизъм, да преминат на propylthiouracil, само ако не понасят друга терапия, включително methimazole, радиоактивен йод или операция. При бременни жени медикаментът може да е средство на избор през първия триместър, тъй като methimazole е свързан с вродени аномалии на плода.

За периода от 1969 г насам, FDA е регистрирала 34 случаи на тежко чернодробно увреждане, които се дължат на propylthiouracil. От тях, 15 са с фатален изход, а при 12 се е наложила чернодробна трансплантация. За сравнение – при methimazole са установени пет случаи на тежко чернодробно увреждане, от които три са завършили фатално.

През 2009 година FDA предупреди лекарите да следят пациентите на терапия с propylthiouracil за симптоми на чернодробно увреждане, особено през първите шест месеца от началото на лечението.

Медикаментът не трябва да се прилага при деца, освен ако те са алергични или имат непоносимост към methimazole или друга терапевтична алтернатива.

Постмаркетингово проучване установи, че честотата на вродени аномалии при плода е три пъти по-висока при пренатална експозиция на methimazole, отколкото при propylthiouracil (29 срещу 9 случая).

FDA препоръчава:

– при терапия с propylthiouracil да се има предвид риска за тежко чернодробно увреждане

– propylthiouracil трябва да се прилага само при пациенти, които имат непоносимост към methimazole или са с противопоказания за терапия с радиоактивен йод или оперативно лечение

– propylthiouracil е средство на избор през първия триместър на бременността, поради риск за фетални аномалии при methimazole

– propylthiouracil не се препоръчва при деца, освен в редките случаи, когато друга терапия е неподходяща

Propylthiouracil се прилага за лечение на хипертироидизъм, свързан с болест на Graves или токсична мултинодуларна струма, за облекчаване на симптоматиката при пациенти, които не могат да толерират methimazole. (ИТ)