МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/02/2011

МD започва 2011 с новина – към екипа ни, като нов редактор, се присъедини д-р Яна Симова, дм от Националната кардиологична болница в София. А нови наши консултанти са вече и известните български кардиолози проф. д-р Цветана Кътова, дмн и доц. д-р Николай Димитров, дм!

Включването в екипа ни на още трима кардиолози, както и подкрепата, която получаваме от д-р Сотир Марчев, като гост-редактор, прави нашата рубрика Кардиология още по-професионална, интересна и актуална. Разбира се, новите ни колеги ще се изязяват и на страницате на специализираното ни списание Кардио D!

Втората новина е създаването на уебсайт на МD и на другите три издания от групата ни. На http://www.spisaniemd.bg ще намерите пълното съдържание на последния брой (като текст и в PDF формат, заедно с илюстрации и реклами), пълен седемгодишен архив на МD, както и на Доктор D, Кардио D и Клуб D!

През следващите 45 дни http://www.spisaniemd.bg ще премине beta тестове. През това време ще индексираме всички текстови файлове и ще допълним справочното съдържание на сайта. Очакваме да ни пишете с предложения и съвети как да направим нашето онлайн издание още по-интересно и полезно.

В статия със заглавие „Двойно прецакване” вестник Капитал (www.capital.bg) обещава, че скандалите между здравните институции не вещаят нищо добро за пациентите и лекарите и, че ако предложенията на НЗОК за разпределянето на парите за болници бъдат приети, най-вероятно броят пациенти, за които касата плаща, ще намалее. А и лекарите ще вземат по-малко.

Скандалът със здравното министерство се разгоря около начина, по който касата ще разпределя парите за болниците. Диагнозата е стара и по-сериозна – по закон Националната здравноосигурителна каса е разплащателна институция, която трябва да разпределя вноските по правила, написани от министерството и договорени от нея с лекарския съюз.

Само че тя управлява най-големия институционален бюджет в държавата след НОИ и всеки неин директор е изкушен да си формира мнение по правилата и да прави собствена политика, която винаги се оказва по-различна от тази на министерството.

Сериозността на скандала този път се доказва и от факта, че министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов определи НЗОК като държава в държавата и заяви, че с действията си касата саботира здравната реформа.

В този брой отделяме много място на новостите в онкологията от 2010 година, на последните тенденции в лечението на артериалната хипертония, атопичния дерматит, глаукомата, бронхиектазната болест, доброкачествената простатна хиперплазия, чернодробната цироза…

Предлагаме ви информация за медицинските приложения на съвременните мобилни устройства, както и инфографика от вестник Дневник (www.dnevnik.bg) за бизнеса с лекарства в България.

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега