МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/12/2010

Уважаеми колеги,

Весела Коледа и честита Нова година!

МD приключва 2010 година с новина – рубриката ни Кардиология във всеки брой ще бъде под редакцията на познатия май на цялата колегия български кардиолог д-р Сотир Марчев!

За мен, д-р Марчев е уважаваният ми асистент по кардиология. За нашите издания и за другите колеги от нашия редакционен екип – дългогодишен научен консултант на списание Кардио Д, автор на много публикации в МД, ерудиран съветник, интересен събеседник и добър приятел. За колегията той е специалист по ехокардиография от световен мащаб, уникален клиничен обучител на студенти и специализанти, плодовит автор.

Осмият брой на МD отново включва статии от различни области на медицината – кардиология (цели 12 страници!), ангиология, педиатрия, генетика, ортопедия и травматология, отоларингология, инфекциозни болести, психиатрия… В стремежа си да бъдем актуални, не можем да се дистанцираме от всекидневните проблеми пред българското здравеопазване – посветили сме страници и на здравната реформа.

Медицинска база Dанни е мястото, където можете да намерите всички статии от всички предишни броеве на МD, както и архив (няколко хиляди публикации) на другите наши издания – Доктор D, Кардио D и Клуб D.

Все още са малко са посещенията в сайта на МБD от градове, които би трябвало да са академични медицински центрове като Варна и Пловдив, както и от Стара Загора и Плевен, които също биха искали да са такива.

Бих искала да се запозная с наши читатели и почитатели от Петрич, Пловдив и Казанлък, които са редовни посетители на МБD (виждам ги в статистиката на сайта, но са анонимни). Моля, обадете се в редакцията на телефон 02/822 04 18 или ми пишете на адрес zornitsa.vasileva@protos.bg.

В отговор на въпросите ви откъде могат да се купят предишни броеве на МД, бих искала да ви поканя в редакцията на адрес София 1303, ул. Осогово 60 (ъгъла с ул. Пиротска) всеки ден от 1030 до 1700 часа. Ако ви е по-удобно, можете да посетите и търговския отдел на Икономедия (нашият дистрибутор) на адрес София 1000, ул. Иван Вазов 18.

Имаме възможност да изпратим по пощата или по куриер и пълен годишен архив на МД за 2009 и 2010, както и липсващи броеве от други години, но трябва да получим плащане с пощенски запис на името на Лефтер Бързев, управителя на Агенция Протос, която издава списанието.

Парламентът обезсмисли преговорите между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и лекарския съюз и сключването през декември на Национален рамков договор (НРД). При управлението на тройната коалиция също не бяха сключвани договори с лекарите.

Депутатите решиха, че НЗОК ще одобрява прогнозните обеми и цени на медицинската помощ „в съответствие със становището на министъра на финансите и министъра на здравеопазването“. За първи път министърът на финансите ще участва пряко и официално в определянето на цените и правилата.

Каквото лекарите сами си направят, никой не може да им го направи, е единственото, което ми идва на ум…

По всичко личи, че здравната каса ще прокара идеята си да плаща повече за работата на лекарите в стотина “структуроопределящи болници“. Не съм сигурна дали това е добре за самите “структуроопределящи” или колегите в тях ще си мечтаят да не работят там, където ще се изсипят всички пациенти…

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега