Цинкът и пребиотиците ускоряват възстановяването на децата с остър ентероколит01/12/2010

Децата с остър ентероколит, които приемат хипотонични електролитни разтвори, обогатени с цинк и пребиотици, се възстановяват по-бързо, показаха резултатите от италианско проучване, публикувани в списание Journal of Pediatrics (1).

Терапията с пероралните разтвори при остри чревни инфекции се провежда с цел да коригира дехидратацията, но не повлиява продължителността и тежестта на диарията.

Целта на настоящото клинично изпитване е да оцени ефикасността на нискоосмоларните разтвори, съдържащи допълнително цинк, фрукто- и ксилоолигозахариди, в сравнение със стандартните перорални разтвори за рехидратация при повлияване на острите ентероколити при деца.

Включени са 130 деца на възраст между три и 36 месеца, които са били разделени в две групи на случаен принцип. На 72-ия час, 30 от контролите (50%) и 43 от участниците в терапевтичната група (73%, р=0.010) са били без диарични изхождания. В допълнение, честотата на дефекациите на 24-ия, 48-ия и 72-ия час е била значимо по-малка при болните, приемали разтвора с цинк и пребиотици.

Проучването на италианския екип е първото, което доказва, че използването на сравнително евтини и прости добавки като цинк и олигозахариди към стандартния разтвор за рехидратация, е свързано с намаляване на тежестта и продължителността на острата инфекциозна диария. Терапията се понася добре и води до значимо понижаване на разходите – по-малък брой болнични дни и по-малка необходимост от допълнителни медикаменти. (КД)

Изпoлзван източник:

1. Passariello A., Terrin G., De Marco G. et al. Efficacy of a new hypotonic oral rehydration solution containing zinc and prebiotics in the treatment of childhood acute diarrhea: a randomized controlled trial. The Journal of Pediatrics 2010 DOI:10.1016/j.jpeds.2010.07.055 http://www.jpeds.com